Az Új Egyenlőség beszélgetése Francesco Grill olasz közgazdásszal könyvéről, melyben az elképesztő kínai fejlődést hasonlítja össze az olasz gazdaság összeomlásával az eurózóna feltételrendszerén belül.

Könyvének eredeti olasz címe: „Kínai leckék”.  Fő mondanivalója, hogy a 2008-as válságra Kína jól válaszolt. Hatalmas keynesiánus kontraciklikus élénkítéssel rengeteg kormányzati pénzt nyomott a gazdaságba. Ennek eredménye lett 27 000 km gyorsvasút, saját technológiával. Világelsőség az 5G technológiában, a szolárban, a nukleáris építőiparban és számtalan más helyen. Közel az áttörés a polgári repülőgépgyártásban is. Kína már rég nem csak másolgat dolgokat, hanem saját jogán vált technológiai vezetővé. Grillo felhívja a figyelmet, hogy a humán tőke milyen elképesztő mértékű emelésére volt szükség ehhez abban a Kínában, amely 40 éve még a világ egyik legfejletlenebb országa volt.

Ezzel egy időben az eurózóna-károsult Olaszország gigantikusat zuhant. 1990-ben még a világ hét legfejlettebb országának egyike volt, ma már a fejlett világ perifériájára szorult. Ennek elsődleges oka az a megszorítássorozat, amelyet az eurózóna az országra erőszakolt. 2016-ban az egy főre jutó olasz GDP alacsonyabb volt, mint az euró bevezetése előtt. Az oktatásban, egészségügyben és infrastruktúrában véghezvitt megszorítások oda vezettek, hogy az ország emberi erőforrásai leromlottak, az infrastruktúra romokban (lásd genovai autópályahíd összeomlása), az egészségügy romokban (lásd a koronavírus válságkezelésének elégtelensége).

Francesco Grillo a London School of Economicson szerezte Phd-fokozatát. Először a McKinseynél dolgozott, majd az Oxfordi Egyetemen és a Scuola Superiore Sant’Anna-ban Pisában. Rendszeres kommentátor az olasz és a nemzetközi sajtóban.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.