Kapitalista gazdasági viszonyok szocialista államirányítási rendszerrel? Mik lehetnek a kínai gazdasági csoda okai? Új modell-e a világban Kína gazdaság- és társadalomirányítási rendszere? Hogyan alakultak a nagy társadalmi rendszerek (oktatás, egészségügy, képzés, közösségi közlekedés stb.) az elmúlt három évtizedben a világ legnépesebb országában?

Az Új Egyenlőség és a Friedrich Ebert Stiftung közbeszélgetések sorozatának áprilisi rendezvényén a kínai gazdaság rapid fejlődéséről és Kína társadalomirányítási rendszeréről tartottunk pódiumbeszélgetést. Szunomár Ágnes és Matura Tamás Kína szakértők voltak az Pogátsa Zoltán főszerkesztő beszélgetőpartnerei. A nagyon érdekes kétórás beszélgetésből kiderült, hogy az európai fogalmakkal operáló kérdéseink, sokszor nem is értelmezhetők a Kínában zajló gazdasági és társadalmi folyamatokra. Kína saját, évezredes kultúrájából következő modernizációs utat jár be. Felhasználják az európai és amerikai civilizáció tapasztalatait, de nem másolják azt. A globalizált világ egyik nagyhatalmaként számolhatunk Kínával a XXI. században.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.