Halat enni egészséges, a halfogyasztás világszerte nő, de vajon ki figyel oda az üzlet és az ökológia egyensúlyára? A tengeri halászatról és a túlhalászásról Eisenbeck Tamás agrármérnökkel beszélgetett Pogátsa Zoltán főszerkesztő.
David Attenborough Egy élet a bolygónkón című filmjének a tengerek élővilágával foglalkozó, megrázó része adta az apropót a stúdióbeszélgetéshez, melyben a Máltán élő és jelenleg Szingapúrban dolgozó halászati szakértő, Eisenbeck Tamás agrármérnök válaszolt Pogátsa Zoltán kérdéseire.
A világon túlhalászat folyik, de vajon tudják-e ezt az emberek? Miért nem látszik a piacon, hogy veszélyben van a tengerek halállománya? Ki felügyeli a tengeri halászatot? Milyen jogi szabályozások vannak érvényben a világ különböző részein? Hol folyik notórius túlhalászat? Miért van erre egyáltalán lehetőség? Vajon a védett tengerek megoldást jelentenének-e?
Ezek mellett elhangzik a környezetvédelemmel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdés: mennyire érezze magát bűnösnek az, aki szereti a halat? Valamint választ kapunk arra is, hogy mi történt a magyarországi kereskedelmi halászattal és hogy kapható-e még valahol igazi balatoni hal.
Címfotó: Britta van Elk – Pixabay