Halat enni egészséges, a halfogyasztás világszerte nő, de vajon ki figyel oda az üzlet és az ökológia egyensúlyára? A tengeri halászatról és a túlhalászásról Eisenbeck Tamás agrármérnökkel beszélgetett Pogátsa Zoltán főszerkesztő.

David Attenborough Egy élet a bolygónkón című filmjének a tengerek élővilágával foglalkozó, megrázó része adta az apropót a stúdióbeszélgetéshez, melyben a Máltán élő és jelenleg Szingapúrban dolgozó halászati szakértő, Eisenbeck Tamás agrármérnök válaszolt Pogátsa Zoltán kérdéseire.

A világon túlhalászat folyik, de vajon tudják-e ezt az emberek? Miért nem látszik a piacon, hogy veszélyben van a tengerek halállománya? Ki felügyeli a tengeri halászatot? Milyen jogi szabályozások vannak érvényben a világ különböző részein? Hol folyik notórius túlhalászat? Miért van erre egyáltalán lehetőség? Vajon a védett tengerek megoldást jelentenének-e?

Ezek mellett elhangzik a környezetvédelemmel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdés: mennyire érezze magát bűnösnek az, aki szereti a halat? Valamint választ kapunk arra is, hogy mi történt a magyarországi kereskedelmi halászattal és hogy kapható-e még valahol igazi balatoni hal.

Címfotó: Britta van Elk – Pixabay

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.