A „Planet of the Humans” című film apropóján Kendernay Jánossal, az LMP társelnökével Pogátsa Zoltán főszerkesztő beszélgetett. A 2019-ben készült amerikai dokumentumfilmet Jeff Gibbs írta, rendezte és készítette, producere Michael Moore volt. A film, amelyet 2020. április 21-én, az 50. globális Föld Napja előestéjén tettek közzé, éles kritikát váltott ki, elsősorban a környezetvédők körében.

A beszélgetőtársak a film kapcsán a következő kérdésekre keresték a választ:

– A zöldekről szól-e a film vagy inkább korunk társadalmi gazdasági berendezkedéséről? Mi a zöldítés igazi tartalma? Valóban problémásak-e a zöld, fenntarthatónak nevezett technológiák? Mennyiben hihetőek és pontosak a filmben használt adatok?

– Volt-e az ember valaha „jóságos” a Földdel? A korrekciók szükségszerűen károkat okoznak? Megoldhatók-e a gondok pusztán technológiával? Mennyire tekinthető zöldnek a nap- és a szélenergia, illetve a biomassza?

– Mit tanulhatunk az energiaváltás vezető országaitól, Németországtól és a skandináv államoktól?

– Létezhet-e energiaváltás atomenergia nélkül? Mi az LMP véleménye az atomenergiáról? Van-e elegendő a többi energiahordozóból, ha nem használunk atomenergiát?

– Mi lehet-e a decentralizáció szerepe az energiatermelésben?

– Hogyan függ össze a technológia és a profit, és ez hogyan akadályozza a változást?

– Helyes-e individualizálni a túlfogyasztás kérdését vagy rendszerszintűek-e ezek a kérdések? Miért fontos az elosztási kérdések kezelése? Lehet-e a fogyasztói attitűddel hatni a piacra? Milyen szerepe van az energiatakarékosságnak?

– Megoldást jelenthet-e a harmadik világ túlnépesedésének megakadályozása?

– Létezhet-e egységes zöld mozgalom? Hogyan finanszírozhatók a zöld mozgalmak, ha nem fogadnak el támogatást immorális finanszírozóktól?

A „Planet of the Humans” című film ingyenesen, online megnézhető.

Címfotó: planetofthehumans.com

Kapcsolódó írások

 • A másfél fokos életmód
  Most még hatalmas különbség van a jelenlegi életmódunk és a között,  amely lehetővé tenné, hogy a globális felmelegedés a megcélzott másfél fokos emelkedésen be...
 • Technológia a környezeti fenntarthatóság szolgálatában
  A végtelen technológiai optimizmusunk mellett is látszik, hogy amíg a technológia az egyik problémánkat megoldja, egy másikat létrehoz. Köves Alexandra Bajmócy ...
 • Sokszínű vidék – sokszínű megoldások
  Az ökológiai közgazdaságtan alapjairól beszélgetve korábbi adásainkban sok szó esett a főáram kritikájáról, ezen a héten már a lehetséges megoldásokat vázolja f...
 • Megkérdőjelezni a megkérdőjelezhetetlent
  Elindul az Új Egyenlőség zöld podcastja. Az első héten Pogátsa Zoltán beszélget Köves Alexandra ökológiai közgazdásszal, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójáva...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.