A „Planet of the Humans” című film apropóján Kendernay Jánossal, az LMP társelnökével Pogátsa Zoltán főszerkesztő beszélgetett. A 2019-ben készült amerikai dokumentumfilmet Jeff Gibbs írta, rendezte és készítette, producere Michael Moore volt. A film, amelyet 2020. április 21-én, az 50. globális Föld Napja előestéjén tettek közzé, éles kritikát váltott ki, elsősorban a környezetvédők körében.

A beszélgetőtársak a film kapcsán a következő kérdésekre keresték a választ:

– A zöldekről szól-e a film vagy inkább korunk társadalmi gazdasági berendezkedéséről? Mi a zöldítés igazi tartalma? Valóban problémásak-e a zöld, fenntarthatónak nevezett technológiák? Mennyiben hihetőek és pontosak a filmben használt adatok?

– Volt-e az ember valaha „jóságos” a Földdel? A korrekciók szükségszerűen károkat okoznak? Megoldhatók-e a gondok pusztán technológiával? Mennyire tekinthető zöldnek a nap- és a szélenergia, illetve a biomassza?

– Mit tanulhatunk az energiaváltás vezető országaitól, Németországtól és a skandináv államoktól?

– Létezhet-e energiaváltás atomenergia nélkül? Mi az LMP véleménye az atomenergiáról? Van-e elegendő a többi energiahordozóból, ha nem használunk atomenergiát?

– Mi lehet-e a decentralizáció szerepe az energiatermelésben?

– Hogyan függ össze a technológia és a profit, és ez hogyan akadályozza a változást?

– Helyes-e individualizálni a túlfogyasztás kérdését vagy rendszerszintűek-e ezek a kérdések? Miért fontos az elosztási kérdések kezelése? Lehet-e a fogyasztói attitűddel hatni a piacra? Milyen szerepe van az energiatakarékosságnak?

– Megoldást jelenthet-e a harmadik világ túlnépesedésének megakadályozása?

– Létezhet-e egységes zöld mozgalom? Hogyan finanszírozhatók a zöld mozgalmak, ha nem fogadnak el támogatást immorális finanszírozóktól?

A „Planet of the Humans” című film ingyenesen, online megnézhető.

Címfotó: planetofthehumans.com

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

 • Nemnövekedés: a kevesebb több, de nem a keveseknek!
  Vannak, akik korunkat antropocénnek nevezik. Ám ami ténylegesen pusztítja a világot körülöttünk, az nem az ember, hanem a kapitalizmus. A kapitalizmus pedig vis...
 • Ami az Attenborough-filmből kimaradt
  Kendernay János zöld politikus és Pogátsa Zoltán közgazdász beszélgetése az A Life On Our Planet (Egy élet a bolygónkon) című filmről. Kimaradt a kapitalizmus, ...
 • A hazai zöld gazdaság
  Az Ökopolisz Alapítvány és az Új Egyenlőség rendezvénysorozatot indított a hazai zöld gazdaság kérdéseiről. Egy-egy alkalommal a zöld gazdaságban tevékenykedő v...
 • Mennyire zöld és mennyire baloldali a 2022-re készülő LMP?
  Kanász-Nagy Mátét, az LMP újonnan megválasztott társelnökét kérdezte a párt terveiről, a zöld mozgalmak és a baloldaliság összefüggéseiről Pogátsa Zoltán az Új ...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.