Stefanik Krisztina pszichológussal, autizmusszakértővel (az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának docensével, az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának vezető kutatójával) beszélgettünk az autizmus kialakulásának okairól, a korai jelekről, valamint arról, hogy hogyan érzékeli egy autista a világot. Arra is kitérünk, hogy a fizikai és társas környezet sajátos kialakításával hogyan tudjuk az autizmusban érintett emberek mindennapjaikat megkönnyíteni.

Az autizmusra korábban tipikusan a fiúkra-férfiakra jellemző fejlődési zavarként tekintettek. A közelmúltban azonban a diagnosztika finomodásával a nemek közötti arány már az 50-50 százalékot közelíti. Stefanik Krisztina pszichológussal, autizmusszakértővel többek között az autizmus megjelenési formáiról, az autisták sajátos szükségleteinek okairól, valamint arról is beszélgetünk, hogy milyen fizikai és társas környezetben érzik jól (illetve kevésbé rosszul) magukat. Természetesen a világjárvány hatása őket sem kerülte el, így arra is kitérünk, hogy milyen nehézségekkel vagy akár könnyebbségekkel jár esetükben a kialakult világhelyzet.

Címfotó: Morgan Basham – Unsplash

 

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.