Mi oldhatná fel az uniós pénzek körül kialakult patthelyzetet? Élesedhet-e a jogállamisági mechanizmus a 2022-es választásokig? Hol tart a Fidesz európai útkeresése? Ezekről a kérdésekről mondja el  véleményét  Hegedűs Dániel politológus az Új Egyenlőség e heti podcastjában.

Az Európai Bizottságnak a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban a legfőbb kifogása a magyar tervezet antikorrupciós eszköztárának gyengesége. Az Orbán-kormány által eddig felvázolt antikorrupciós stratégia még érintőlegesen sem találkozik az Európai Bizottság által kiemelt aggályosnak tartott területekkel, és erősen kérdéses, hogy ez a helyzet a következő mérföldkőig, szeptember végéig mennyiben változhat. Hegedűs Dániel szerint a jelenlegi helyzetben az első és legfontosabb szempont mindkét fél részéről a saját imázs megőrzése. „Mindenki tisztában van azzal, hogy ez komoly politikai kérdés Magyarországon és a rezsim működésének az alapjait érintheti, ami belpolitikailag nem lehet egy egyszerű történet” – mondja  Hegedűs. Mindeközben az Európai Bizottság sem engedheti meg magának, hogy túl engedékenynek tűnjön. Ezekből következően a valószínűbb forgatókönyvek közé tartozik a patthelyzet fennmaradása, a határidő újbóli meghosszabbítása. A politológus szerint bár mindkét fél érdeke a kompromisszum keresése lenne, jelenleg nincs olyan nyomás rajtuk, ami miatt sürgősen meg kellene egyezniük.

Hegedűs kitér  a tavaly decemberben elfogadott jogállamisági mechanizmus jelenlegi helyzetére is. A politológus  szerint ebből az eszközből jelenleg a teljes bizonytalanság látszik, hiszen az alkalmazása fel van függesztve. Ez a szituáció annak az eredménye, hogy a magyar és lengyel kormányok megtámadták a mechanizmust az EU Bíróságán, és az Európai Bizottság megvárja ennek az eredményét az alkalmazás irányelveinek kidolgozásával, még ha folyamatos is az Európai Parlament által gyakorolt politikai nyomás. Szinte biztos, hogy ezt az eszközt nem fogják alkalmazni a 2022-es országgyűlési választások előtt, mivel még ha sikerülne is kidolgozni a működési irányelveket a Bíróság ítéletét követően az év végére, az eljárási időtartam hossza (legalább három, legfeljebb hét hónap) nem teszi lehetővé, hogy ilyen döntésekre még a jövő évi magyar kampányban sor kerüljön.

A Fidesz Európai Néppártból történt kikerülését követően a szélsőjobbos szuperfrakció egyelőre nem jött létre, viszont ezt Hegedűs Dániel nem feltétlenül értékelné még kudarcnak. A politológus rámutatott, hogy Orbán Viktor „sikeresen fenntartotta azt a látszatot az Néppártból való kilépést követően, hogy ő az egyik meghatározó gondolkodója az európai radikális jobboldalnak arról, hogy hogyan is nézzen ki Európa jövője az ő politikai nézőpontjukból az elkövetkezendő évtizedekben”. Hegedűs szerint a politikai napirend alakulása fogja meghatározni, hogy a politikailag taglalt jobboldalon létrejöhet-e olyan színtű konvergencia, amely egyesíthetné az Európai Konzervatívok és Reformerek, illetve az Identitás és Demokrácia képviselőcsoportokat. Rövid távon ezt strukturálisan gátolja a lengyel kormánykoalíció válsága, hosszú távon viszont a menekültkérdés esetleges előtérbe kerülése elősegítheti ezt a folyamatot.

A beszélgetés érinti azt is, hogy Kövér László új szintre emelte a fideszes euroszkepticizmust a nemrég tett kijelentésével. Hegedűs Dániel szerint ez inkább tekinthető politikai nyomásgyakorlásnak, mivel a Fidesznek egyáltalán nem áll érdekében az EU-ból való távozás, viszont az ilyen kijelentések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a 2022-es választás akár referendummá is váljon az európai értékválasztásról.

Címfotó: Orbán Viktor Facebook oldala

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.