Bördős Éva, a DemNet Alapítvány igazgatója volt az Új Egyenlőség stúdiójának vendége, akit Pogátsa Zoltán arról kérdezett, hogy megvalósul-e a gyakorlatban a nemzetközi fejlesztés elve, milyen felelősséget vállal ebben Magyarország, és mi a nemzetközi fejlesztés jelentősége a menekültkérdésben, illetve a fejlődő országok felzárkózásában.

A nemzetközi erőforrások újraelosztására tett erőfeszítéseket, illetve azok hiányát elemző beszélgetés legfontosabb kérdései ezek voltak:

– Miért van szükség nemzetközi fejlesztési együttműködésre? Hogyan kapcsolódik a globalizációhoz a fejletlenebb országok fejlesztése a fejlettebbek által?

– A 2015-ös menekült hullám egy sokkal nagyobb áradat előszele valószínűleg. Hogyan lehet elkerülni a menekültek tömegét? Melyik célravezető? A kizárásuk? Az integrációjuk? Vagy a hozzásegítésük ahhoz, hogy ott éljenek meg békében, ahol születtek?

– Milyen gyökerei vannak a mai törekvéseknek a gyarmatosítás korában? Tényleg meg tudják határozni a saját sorsukat a gyarmatosítás alól felszabadult országok?

– Miért nem világhírű a ghánai csokoládéipar, azaz miért nem zárkóztak fel a fejlődő országok, jóllehet megtörtént a dekolonizáció? Hogyan kerülhetnek ki a fejlődő országok abból a helyzetből, amelyben a kizsákmányoló fejlett országok tartják őket?

– Mit jelent a segélyezés elve? Milyen hatással van az adóelkerülés a fejlődő országokra? Mit jelent és miért nem valósul meg a szakpolitikák fejlesztési célú koherenciája? Mennyire sikeres a segélyezés? A hivatalos statisztikák szerint mennyi pénzt adnak a fejlett országok a fejlődőknek? Ezzel szemben mekkora a fejlődő országokból törvénytelenül kiáramló pénz mennyisége?

– Az elmúlt évtizedekben felére csökkent állítólag a világon a mélyszegénységben élők száma. Jól mérjük ezt? Mekkora ebből Kína súlya?

–  Lenne elegendő erőforrás arra, hogy az egész világon meg lehessen szüntetni a szegénységet?

– A fejlett országok bruttó nemzeti jövedelmük hány százalékát költik nemzetközi fejlesztésre? Mely országok járnak elöl? Van-e elegendő hatástanulmány a segélyek hasznosulásáról?

– Mennyit és a világ mely részein költ Magyarország nemzetközi fejlesztésre? Magyarország fejlett ország, vagy szegények vagyunk? Mit gondol a lakosság a nemzetközi fejlesztésekről? Milyen a társadalmi támogatottsága? Megvalósulhatna-e egyidejűleg a hazai szegénység felszámolása és a nemzetközi segélyezés?

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.