Bördős Éva, a DemNet Alapítvány igazgatója volt az Új Egyenlőség stúdiójának vendége, akit Pogátsa Zoltán arról kérdezett, hogy megvalósul-e a gyakorlatban a nemzetközi fejlesztés elve, milyen felelősséget vállal ebben Magyarország, és mi a nemzetközi fejlesztés jelentősége a menekültkérdésben, illetve a fejlődő országok felzárkózásában.

A nemzetközi erőforrások újraelosztására tett erőfeszítéseket, illetve azok hiányát elemző beszélgetés legfontosabb kérdései ezek voltak:

– Miért van szükség nemzetközi fejlesztési együttműködésre? Hogyan kapcsolódik a globalizációhoz a fejletlenebb országok fejlesztése a fejlettebbek által?

– A 2015-ös menekült hullám egy sokkal nagyobb áradat előszele valószínűleg. Hogyan lehet elkerülni a menekültek tömegét? Melyik célravezető? A kizárásuk? Az integrációjuk? Vagy a hozzásegítésük ahhoz, hogy ott éljenek meg békében, ahol születtek?

– Milyen gyökerei vannak a mai törekvéseknek a gyarmatosítás korában? Tényleg meg tudják határozni a saját sorsukat a gyarmatosítás alól felszabadult országok?

– Miért nem világhírű a ghánai csokoládéipar, azaz miért nem zárkóztak fel a fejlődő országok, jóllehet megtörtént a dekolonizáció? Hogyan kerülhetnek ki a fejlődő országok abból a helyzetből, amelyben a kizsákmányoló fejlett országok tartják őket?

– Mit jelent a segélyezés elve? Milyen hatással van az adóelkerülés a fejlődő országokra? Mit jelent és miért nem valósul meg a szakpolitikák fejlesztési célú koherenciája? Mennyire sikeres a segélyezés? A hivatalos statisztikák szerint mennyi pénzt adnak a fejlett országok a fejlődőknek? Ezzel szemben mekkora a fejlődő országokból törvénytelenül kiáramló pénz mennyisége?

– Az elmúlt évtizedekben felére csökkent állítólag a világon a mélyszegénységben élők száma. Jól mérjük ezt? Mekkora ebből Kína súlya?

–  Lenne elegendő erőforrás arra, hogy az egész világon meg lehessen szüntetni a szegénységet?

– A fejlett országok bruttó nemzeti jövedelmük hány százalékát költik nemzetközi fejlesztésre? Mely országok járnak elöl? Van-e elegendő hatástanulmány a segélyek hasznosulásáról?

– Mennyit és a világ mely részein költ Magyarország nemzetközi fejlesztésre? Magyarország fejlett ország, vagy szegények vagyunk? Mit gondol a lakosság a nemzetközi fejlesztésekről? Milyen a társadalmi támogatottsága? Megvalósulhatna-e egyidejűleg a hazai szegénység felszámolása és a nemzetközi segélyezés?

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

 • A demokrácia mint osztálykompromisszum II.
  Ha a társadalmi konfliktusokat a demokrácia nem kezeli, akkor felborul az osztálykompromisszum, a demokrácia legitimációja meginog. E több részes írás második ré...
 • A globális kormányzás lehetőségei
  Társadalmi, környezeti problémáink nagy része globális szintű. Ugyanakkor az életünk kereteit államok nyújtják. Hogy lehet ilyen feltételek mellett globális ter...
 • Mi a baj a globalizációval? Megoldás-e a lokalizáció?
  Miért okoz a gazdasági, társadalmi folyamatok egyre bővülő globális összefonódása igazságtalanságot? Milyen hatása van mindennek a természeti környezetre? Mit m...
 • Az Európa-erőd kínzókamrái
  Jean Ziegler könyvét nem „kell” elolvasni, de ha emberek akarunk maradni az embertelenségben, akkor feltétlen ajánlott. Számára ENSZ-tisztviselőként nem ismeret...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.