A világ az Egyesült Államokra figyel. Hogy az érzéseken és indulatokon túl milyen társadalmi és politikai folyamatok rajzolódnak ki az amerikai elnökválasztás körül, azt Böröcz József szociológussal beszélgetve térképezte fel Pogátsa Zoltán az Új Egyenlőség virtuális stúdiójában.

A leadott szavazatok alapján Joe Bident tartja győzelemre esélyesnek Böröcz József, a Rutgers Egyetem szociológiaprofesszora, de az esetleges győzelem távolról sem jelenti azt, hogy a demokrata jelöltet iktatják majd be az Egyesült Államok elnökének. Ennek oka a választási rendszerben keresendő, amit közelebbről megvizsgálva rendkívül összetett kép bontakozik ki az elnökválasztási harc és a társadalmi feszültségek mögött álló hosszú távú folyamatokról.

Magyarországon illuzórikus kép alakult ki az Egyesült Államokról, talán most először nézünk szembe azzal és próbáljuk megérteni, mit jelent az amerikai társadalom hosszú ideje fennálló és egyre végletesebb polarizáltsága, és melyek azok a belső strukturális ellentmondások, gazdasági, etnikai, területi, kulturális ellentétek, amelyek a jelenlegi válságot előidézik. A társadalmi egyenlőtlenség egyre csak nő, és amíg az irritálóan hanyagul kezelt pandémiából meggazdagodva jönnek ki a leggazdagabbak, a feketéket és a szegényeket erősen sújtó vírushelyzet félrekezelése kapcsán egyre jobban kiütköznek többek között az USA egészségügyi rendszerének problémái is.

Elválasztható-e egymástól a rasszizmus és a kapitalizmus? Mit jelent pontosan a „Black lives matter”? Ami az amerikai utcákon ma történik, az már forradalom? Kialakulhat-e polgárháborús helyzet, ha nem Donald Trump lesz az elnök? A beszélgetés nemcsak ezekre a kérdésekre keresi a választ, hanem azt is megvilágítja, hogyan szorongatja az amerikaiakat a saját választási rendszerük, hogyan köti gúzsba a pártokat a pénz és a politika összefonódása, hogyan történhet meg, hogy a demokrata párt éppen a saját szavazótáborával kerül szembe, akik tőlük remélnék a szociális reformokat, és miért nem meri senki sem felvetni az alkotmányos reform kérdését az Egyesült Államokban.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.