Az Új Egyenlőség legújabb podcast adásában Pogátsa Zoltán mondja el véleményét a globális minimumadóról és ennek kapcsán két gazdasági modell küzdelméről. A podcastban a közgazdász beszél az euró magyarországi bevezetésének dilemmájáról is.

Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb gazdaságpolitikai híre az volt, hogy 130 ország kiállt a gondolat mellett, miszerint a globalizált gazdaságban szükség van az indokolatlan adóverseny megállítására. Ennek kiváltó oka, hogy egyes országok az alacsony adókra épülő modell mentén, egyre lejjebb faragják az adókulcsokat, és így vonzzák magukhoz a globális vállalatokat. Ez a vonzerő azonban inkább a multik adózására hat, nem feltétlenül a termelésére, és ezáltal a magasabb hozzáadott értékű munkahelyek létrehozására.

A globális minimumadó mellett kiálló országok nem egy absztrakt adóról beszélnek, amelyet valamilyen új szervezet gyűjtene be, hanem azt mondják, hogy ne lehessen alacsony nyereségadóval realizálni egyes „adóparadicsomokban” a profitot. Ilyen esetben a be nem szedett adót más országnak, amely a termelési láncban érdekelt joga lehetne begyűjteni. Így nem éri meg adóoptimalizálásra játszani.

Magyarország ellenáll, és nem támogatja ezt az adót. A beszélgetésben elhangzott, hogy ennek éppen az a tévedésünk az oka, hogy hiszünk az alacsony adókra épülő modellben. Amennyiben forrásokat veszünk ki az újraelosztásból, akkor kevesebb forrás jut a nagy rendszerek, a jövőt építő rendszerek fejlesztésére. Oktatás, innováció, egészségügy nélkül pedig nem lehet olyan fejlődési pályát elérni, amely esélyt ad a mostani globális gazdasági rendben lévő helyzetünk meghaladására.

A beszélgetés második fele az euró övezethez való csatlakozásunkról szólt. Pogátsa Zoltán ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy ideálisabbak a csatlakozás feltételei, mint az 2008/2009-ben látszott. Nem a magyar gazdaság helyzete javult, hanem 180 fokos fordulatot vett az euro-övezet gondolkodása. A koronavírus okozta gazdasági válságot már nem megszorításokkal kívánják kezelni, hanem éppen a kiadási oldal bővítésével. Ehhez pedig hajlandóak voltak forrásteremtéshez nyúlni. Ez a gondolkodás már jobban segíti a magyar gazdaságot.

A másik kérdés, hogy mikortól, és kikkel szabad belépni. Felmerült a beszélgetésben, hogy járható-e önálló pálya ennek kapcsán, vagy érdemes összehangolni lépéseinket a velünk sok tekintetben együttmozgó országokkal pl. V4-ekből a még nem csatlakozott országokkal. A céldátum kapcsán Pogátsa Zoltán óvatos volt egy időpont meghatározásában. Ehelyett az odavezető út, a magyar gazdaság felkészítésének fontosságát emelte ki. Meglátása szerint az úton való végigmenetel hordoz annyi előnyt magában, ami háttérbe szorítja azt a kérdést, hogy pontosan mikortól fizethetünk euróval.

Címfotó: Jojo Hasilla – Pixabay

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.