Kívül zöld, belül piros – Bíró-Nagy András politológus szerint nemcsak vállalható, hanem büszkén képviselhető a zöld politikával szemben ez a gyakran vádnak szánt jellemzés. A zöld baloldali politika valójában a progresszió legfontosabb új iránya, amely arra a felismerésre épül, hogy szorosan összefüggnek egymással a globális igazságossági problémák, egyenlőtlenségek, valamint a klímaválság kiváltó okai.

Az így felvetődő komplex kérdésekre hasonlóan komplex válaszokat kell adni, amire az egymással szövetségre lépő baloldali és zöld pártok, illetve a zöld agendát markánsan képviselő baloldali pártok lehetnek a leginkább alkalmasak.

A Policy Solutions új tanulmánya, melynek címe A zöld baloldali politika lehetőségei Magyarországon, olyan adatsorokat is tartalmaz, amelyek szerint a magyar lakosság meglepően nyitott a környezeti fenntarthatóság kérdéseire. Annak már kisebb a támogatottsága, hogy például a termékek árába építve támogassák a klímavédelmi célokat. Az elemző szerint ez is nagyban összefügg az egyenlőtlenségekkel, mivel a tehetősebbek azok, akik – lévén, nekik inkább van miből – ezen a módon is készek lennének terhet vállalni a zöld célok érdekében. Ugyanakkor a fogékonyság megléte kedvező kiinduló pozíciót kínál a tudatos zöld politika számára, ettől kezdve viszont már a politikai képességeken múlik, hogy a kivitelezéséhez szükséges társadalmi érdekeltséget meg lehet-e teremteni. Ez nem csak a zöld, hanem bármilyen más progresszív közpolitikai javaslat esetében igaz, például az alapjövedelemre is. Annak esetében is fennáll ugyanis az idea iránti széles körű nyitottság, de a gyakorlati megvalósulás a konkrét javaslatokon, és a társadalmi érdekeltség megteremtésén múlik.

A közvélemény-kutatás és az azt elemző tanulmány más kérdésekkel is foglalkozott, amelyekből kiderül, hogy a magyarokat az egészségügy és a megélhetést fenyegető nehézségek aggasztják a leginkább a koronavírus-járvány és a nyomában kibontakozó gazdasági válság idején. Hívei továbbra is bíznak a kormány gazdasági kompetenciájában, de ha az elhúzódó krízis miatt ez a hit megrendül, akkor az ellenzék minden eddiginél komolyabb lehetőséget kap az áttörésre. Az is igaz viszont, hogy ma csak kevés olyan téma van, amelynek kapcsán az ellenzék társadalmi hitelessége jelentősen felülmúlná a kormányét. Ennek a hitelességi, és egyúttal vezetési deficitnek a leküzdése a 2022-es választási felkészülés döntő tényezője kell hogy legyen, s valószínűleg az előválasztás, ha megvalósul, alkalmas terepet kínál majd a lehetséges ellenzéki vezetők és kampánytémák szelekciójára. 

Címfotó: Rawpixel

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.