Árva László az ESSCA üzleti főiskola professzora és Herczogh László korábbi miniszter az egészségügy fiskalizációjáról közösen írt tanulmányukról és az abban felvetett kérdésről kérdéséről beszélgettek az Új Egyenlőség stúdiójában. Pogátsa Zoltán főszerkesztő vendégei álláspontjuk szerint az egészségügy közfinanszírozását nem a munkabérre rakodó járulékból, hanem közvetlenül a költségvetésből lenne célszerű megoldani. Ezzel olcsóbbá és versenyképesebbé válhatna a munkaerő költsége Magyarországon. Megfontolásra ajánlják,hogy az egészségügyi járulékfizetés egészét érdemes lenne megszüntetni.
 
 

– Az alacsonyabb bérterhek segítik a foglalkoztatást és a versenyképességet, ezért az egészségügyi rendszert nem a a munkabérre rakódó járulékból kellene finanszírozni, hanem a költségvetésből. Más szóval fiskalizálni kellene az egészségügyi rendszert.

– Bár történelmi okok miatt hagyomány az egészségügy és a nyugdíjak bérterheken keresztüli finanszírozása, erre semmilyen közgazdasági logika nem kényszerít. A Bismarck-i társadalombiztosítás modelljéről kijelenthető, hogy ma inkább közgazdasági és társadalmi károkat okoz ez a rendszer. Az egészségügy inkább az oktatásügyhöz hasonlít, mint a nyugdíjhoz, azaz az igénybevétele nem kell, hogy attól függjön, mennyit fizetett be valaki bérjövedelmeiből, vagy hogy fizetett-e egyáltalán.
 
– A skandináv országokban, Dániában, Finnországban és Svédországban, de Nagy Britanniában is másként finanszírozzák az egészségügyet: nem a bérekre kivetett társadalombiztosítási járulékokból, hanem a költségvetésből fedezik a rendszer működtetését.
 
– Az egészségügyi rendszer fiskalizációja nem kell, hogy együtt járjon a társadalombiztosítás klasszikus funkcióinak megszüntetésével. A TB az államtól független autonóm társadalmi szervezetként szervezhetné és ellenőrizhetné az egészségügyi ellátást és ellátó rendszert, ahogyan ez a skandináv országokban is történik.
 
– Az egészségügyre fordított költésvetési források a járulékfizetési kötelezettség csökkentése vagy teljes megszüntetése esetén a gazdasági teljesítmények növekedéséből és adóbevételekből megteremthetők. Fontos, hogy a költségvetésből finanszírozott egészségügy átlátható legyen: az állampolgároknak pontosan tudniuk kell, hogy a költségvetés mennyit költ az egészségükre, az egészség ügyére.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.