Az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában három szerkesztő (Bíró-Nagy András, Kiss Ambrus, Lakner Zoltán) beszélgetett arról, hogy mi várható 2021-ben a magyar politikában. Mennyiben más a kormány és a Fidesz mozgástere, mint négy vagy nyolc évvel ezelőtt volt, és vajon „megérett-e” a választókban a közös ellenzéki indulás?

Egy évvel a választás előtt a koronavírus-járvány és egy gazdasági válság közepén alapvetően más kihívásokkal néz szembe a Fidesz, mint 2013-ban vagy 2017-ben. Nem a kormánypárt tematizálja a politikai napirendet, és a kihívások sem mesterségesen generáltak, hanem valódiak. Azaz a hiba lehetősége sokkal jobban benne van a rendszerben. Ugyanakkor más a helyzet, mint 2009-ben, amikor nem volt meg a pénzügyi mozgástér egy nem csak megszorítási politikára építő válságkezelési tervre. Ahogy az Új Egyenlőség podcast gazdasági évnyitó adásában is elhangzott, éppen az Európai Uniótól érkező pénzek teremtik meg a lehetőségét annak, hogy politikai alapon motivált pénzosztásra kerüljön sor a választásokig hátralévő időszakban.

A beszélgetés során szóba került az ellenzék előtt álló út, amelyet a választásokig be kell járnia, az előválasztás kérdése és annak időzítése. Még mindig talány, miért volt ennyire fontos a Fidesz számára, hogy egy közös listára terelje az ellenzéki pártokat. A beszélgetés során felvetődött egyik teória szerint azért, mert így az egyik ellenzéki pártra mért csapás az egész ellenzéki együttműködést teheti tönkre.

Címfotó:  Facebook / Orbán Viktor

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.