Az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung Budapest az őszi szezonban közbeszélgetés-sorozatot indított a magyarországi egyenlőtlenségekről, azok osztály-, nemi, etnikai, földrajzi, digitális vonatkozásairól. Az október 27-i, harmadik rendezvény az etnikai egyenlőtlenségek legfájóbb magyarországi problémájával, a romák helyzetével foglalkozott.

A panelbeszélgetés résztvevői voltak Kóczé Angéla szociológus, a CEU és Janky Béla szociológus, a BMGE  tanára. A beszélgetést Pogátsa Zoltán főszerkesztő moderálta. A résztvevők három kérdéskörben mondták el ismereteiket és véleményüket. Szó volt a magyarországi romák társadalmi-gazdasági helyzetéről, a gettósodás okairól és felszámolásának módszereiről, a negatív és pozitív minták kérdéseiről, a kapcsolati tőkéről, továbbá arról, hogy mit tesz és mit tehetne a magyar társadalom a romák társadalmi mobilitásának javítása érdekében.
A rendszerváltáskor a cigány férfiak 90 százalékos foglalkoztatási aránya 40 százalékosra csökkent, és ez később sem tudott emelkedni a cigány emberek alulképzettsége miatt – mondta el Janky Béla. Azt gondoltuk,hogy a rendszerváltással mindenkinek jobb lesz, és ahogy az egész társadalom gazdagodik, úgy a romák is jobb helyzetbe kerülnek. Ez hamis konstrukció volt, hamis illúziónak bizonyult, amiben még ma is sokan hisznek – vélekedett Kóczé Angéla.

Címfotó: Tóth Gergő – Népszava

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.