Az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung Budapest 5 részből álló közbeszélgetés-sorozatának címe: „Társadalmi kiegyezés lehetősége Magyarországon”. A sorozat célja az,hogy feltérképezze a megbékélés és harmónia lehetőségét egymással jelenleg éles ellentétben álló csoportok és jelenségek között.

A mai magyar közéletet a nyers, rövid távú érdekek mozgatják. Jól működő társadalmat azonban csak víziók, hosszú távú, koherenciára törekvő gondolkodás, azaz ideológiák mentén lehet építeni. Mit lehet tenni az ideológiák revideálásáért? Mi kényszeríti a politikust a rövidtávúságra?

A közbeszélgetés-sorozat szeptember 14-i, negyedik rendezvényen Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Tóth Bertalan képviselő, az MSZP társelnöke és Bíró-Nagy András politológus beszélgettek ezekről a kérdésekről Pogátsa Zoltánnal, az Új Egyenlőség főszerkesztőjével a Benczúr hotelben. Az ideológiailag és politikailag is sokszínű ellenzék több mint 10 év után valóban közös kormányzásra készül.

Lehet-e a mindenki számára elfogadott jogállami keretek helyreállításán túl a pártoknak közös értékeken alapuló koalíciós kormányprogramot kialakítani? Tudnak-e még az ellenzéki választók a különböző értékrendek, ideológiák alapján választani a pártok között? – kérdezte a résztvevőket Pogátsa Zoltán.

Bíró-Nagy András szerint miközben folyik a pártprogramok egybegyúrása, a pártok a korábbiakhoz képest letisztultabb értékeket hirdetnek a programjaikban. Az LMP valóban zölddé vált, az MSZP programja szociáldemokrata program, zöld elemekkel és a Párbeszéd is őrzi karakteresen baloldali-zöld jellegét. A Momentum ma már vállalja, hogy programja liberális értékeken alapszik, a Jobbik programja pedig egy keresztény-szociális néppárt értékeit tükrözi. Talán a DK értékrendjét lehet a legnehezebben meghatározni – véli Bíró-Nagy.

Ha a mostani antidemokratikus helyzethez és kormányzati állapotokhoz viszonyítjuk az ellenzéki pártok közös programját, akkor minden programelem előrelépés, hiszen most a jogállam hánya mellett alapvető gazdasági és szolgáltató alrendszerek sem működnek Magyarországon – mondja Szél Bernadett.

Számomra az előválasztás nemcsak arról szól, hogy kik lesznek az ellenzéki oldal közös képviselőjelöltjei, és ki lesz a miniszterelnök-jelöltje, hanem legalább ennyire szól arról is, hogy hol lesznek az értékhangsúlyok a közös programban – fogalmaz Tóth Bertalan. Azaz az előválasztáson részt vevő választók döntik el, hogy a koalíciós kormány programja mennyire legyen szociáldemokrata, zöld, liberális és konzervatív.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.