Az előválasztás tanulságairól és a fél év múlva esedékes parlamenti választásokig vezető útról beszélgetett Szűcs Zoltán Gábor politológussal Bíró-Nagy András, az Új Egyenlőség szerkesztője.

Szemben a kormánypárti és az ellenzéki közvéleményben is korábban széles körben elterjedt vélekedéssel, miszerint az előválasztásnak nincs tétje, és azt a pártok egyezségei és alkui fogják eldönteni, merőben új helyzet jött létre az ellenzéki térfélen. Az előválasztás visszahozta a politikába a dinamikusságot és a korábbi elvárásokat jóval meghaladó részvétel mellett olyan miniszterelnök-jelöltje lett az ellenzéki együttműködésnek Márki-Zay Péter személyében, akinek még pár héttel az első forduló előtt arra is kevés esélyt jósoltak, hogy bekerülhet a második fordulóba.

Az előválasztás olyan funkciókat is betöltött, amelyeknek jelentős hatásuk lehet az elkövetkező kampányidőszakra is: sikeresen mozgósította az ellenzéki szavazók egy jelentős részét, akiknek így lehetőségük adódott, hogy kiválaszthassák a legmeggyőzőbb jelölteket, és megtapasztalhatták, hogy hatást tudnak gyakorolni a közéleti-politikai folyamatokra. Szűcs Zoltán Gábor kiemelte, hogy kialakulhatott az ellenzéki táborban egy közös identitás is, valamint a lebonyolításban a pártok közötti együttműködés is tovább erősödhetett, és javulhatott a közös koordináció hatékonysága. A politológus szerint a korábbi programegyeztetések után a legfontosabb feladat a jól azonosítható szlogenek és szakpolitikai ígéretek kialakítása lesz az elkövetkező hónapok során. Mindezek mellett fontos feladata a Márki-Zay Péter által vezetett együttműködésnek, hogy a bizonytalan szavazók közül is jelentős tömegeket szólítsanak meg.

Szűcs Zoltán Gábor hangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP kommunikációs gépezetét is meglephette a miniszterelnök-jelölti választás eredménye: kétségkívül új helyzetet teremtett, hogy végül Márki-Zay Péter lett az ellenzék vezetője az országgyűlési kampányra. Azonban a Fidesz, a korábbi kampányaiból kiindulva, már nehezen tudna a választások előtt fél évvel jelentős módosításokat végrehajtani, így a legvalószínűsíthetőbb, hogy továbbra is fenn fogja tartani az LMBTQ csoportok elleni kampányát, az EU-ellenes, szabadságharcos kommunikációját, valamint kisebb módosításokkal, de folytathatják a „STOP Gyurcsány!” kampányt is.

Mindeközben az ellenzék számára a legfontosabb irányvonalak a kampány során az erőteljes Orbán rendszerkritika lehet, amiben hangsúlyos lesz a korrupció, a rendszer hazugságainak és képmutatásainak kritikája, valamint kiemelt jelentőséget kaphat az ország gazdasági helyzetének bemutatása és központi témává emelése. Mindehhez táptalajt biztosíthatnak a nemzetközi gazdasági helyzet romló tendenciái (pl. az autóipar problémái), a stabilan magas infláció, és az azt erősíthető mértéktelen költekezés a választások előtt. Az ellenzéknek azonban a legfontosabb feladata egy olyan koherens és jól behatárolható vízió kialakítása, amelyhez a választók könnyen tudnak kapcsolódni és mozgósító hatást tud gyakorolni a jövő évi választásokon.

Címfotó: Bazánth Ivola – Jelen

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.