Az Utcajogász Egyesület önkéntesével, Vági Renátóval Lakner Zoltán beszélgetett az Új Egyenlőség piros podcastjának e heti adásában. Habár az Utcajogász a járványhelyzet miatt már közel egy éve szüneteltetni kénytelen a Blaha Lujza téri, rendszeres szabadtéri jogsegélyszolgálatát, más csatornákon továbbra is igyekszik eljutni a rászorulókhoz.

A lakhatási nehézségekkel küzdő emberek távolról sem kizárólag a hajléktalanok csoportját fedik le, akikről egyébként e beszélgetésben is elhangzik, hogy ők a pandémia során nem veszélyeztetők, hanem súlyosan veszélyeztetettek. Aggasztó helyzetben vannak azonban rajtuk kívül azok is, akiknek a lakhatása bizonytalan, például mert már jó ideje adósságokkal küzdenek, vagy éppen a válság során bekövetkező jövedelemcsökkenésük miatt most kezdődött el az új adósságok felhalmozódása háztartásukban. Számukra az Utcajogász jogi segítséget nyújt, ismertető kiadványok, vagy személyre szóló tanácsadás formájában.

Mindezek mellett az Utcajogász a lakhatás általánosabb problémáival is foglalkozik. Így arról is kérdeztük Vági Renátót, hogy a 2019 nyarán megjelent Büntető önkormányzatok címet viselő kiadványukhoz képest észlelnek-e változást a helyi lakáspolitikák alakulásában ott, ahol azóta ellenzéki vezetést választottak meg. A válasz szerint több helyütt is történt változás, és mutatkozik nyitottság az Utcajogász vagy például A Város Mindenkié szakmai javaslataira. Szót ejtettünk arról is, hogy elindult a Transzparent elnevezésű projekt, amely a széttagolt fővárosi lakásrendszert, azon belül a lakáspályázatokat igyekszik áttekinthetővé tenni az állampolgárok számára. A projekt célja az is, hogy a budapesti lakáspolitika átfogó átalakítására vonatkozó javaslatok is szülessenek már a közeljövőben, még ha ez a kormányzati lakáspolitika kereteit nem is tudja módosítani.

Címfotó: Markoszov Szergej – Népszava

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások