A Párbeszéd alapjövedelem kampányáról és a formálódó közös ellenzéki programról beszélgetett Tordai Bence országgyűlési képviselővel Bíró-Nagy András, az Új Egyenlőség szerkesztője.

Az elmúlt hetekben elindult a Párbeszéd alapjövedelem kampánya, amely egy európai polgári kezdeményezéssel együtt igyekszik népszerűsíteni az alapjövedelem koncepcióját. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és elnökségi tagja szerint az alapjövedelem ma már kézzelfogható közeli realitás, bevezetése csak politikai akarat kérdése. Közvélemény-kutatásokból tudható, hogy az alapjövedelemnek masszív társadalmi támogatottsága van, sokan szimpatikus gondolatnak tartják, de most azt szeretnék minél szélesebb körben elmagyarázni, hogy konkrétan kinek mit jelentene, ki mennyivel járna jobban.

A kérdés eddig megmaradt egy értelmiségi buborékban, most a cél az, hogy az alapjövedelem ötlete eljusson a vidék Magyarországához. A vidéki roadshow-kon jól fogadják az emberek, hogy milyen pozitív következményekkel járna az alapjövedelem, és értik, hogy a bevezetése a kiszolgáltatottság és a nélkülözés végét jelenthetné. Elsősorban arról kell meggyőzni a választókat, hogy ez a javaslat pénzügyileg is megáll a lábán. A Párbeszéd számításai szerint 3300 milliárd forintot kellene hozzá megmozgatni – ehhez a közös kormányzásra készülve olyan számítást készítettek, amiben nincs adóemelés és új adók sem, hanem a forrásokat egyszerűen meg lehet találni az aktuális költségvetésben. Tordai szerint a Paks 2 és a Budapest-Belgrád beruházásoktól a túlárazott közbeszerzéseken át a propagandaminisztérium kiadásáig számos olyan tétel van, amiből az alapjövedelem megfinanszírozható. A pozitív gazdasági következmények közül kiemelendő továbbá a helyi gazdaságot élénkítő hatás: szintén sokat számít a vidék Magyarországának, hogy jelentős lökést kaphat a helyi kereslet.

Tordai Bence úgy tapasztalja, hogy a diskurzus felhangosításában egyre több partner van, a különböző politikai szereplők egyre inkább kötelezőnek érzik, hogy viszonyuljanak a kérdéshez, ráadásul a Fidesz kifejezetten veszélyes kihívásnak tartja. A Párbeszéd országgyűlési képviselője az emberek minél szélesebb körű elérése mellett azzal lenne elégedett, ha 1 év múlva olyan miniszterelnök-jelöltje lenne az ellenzéknek, aki támogatja az alapjövedelem bevezetését.

A Párbeszéd alapjövedelem javaslata a társadalom alsó kétharmadát támogatná közvetlenül: egészen havi bruttó 510 ezer forintig minden munkavállaló részesülne a juttatásokból. A javaslat kidolgozását az vezette, hogy akiről biztosan tudható, hogy nem szorul rá, az kerüljön ki az alapjövedelem által lefedettek közül, és mindenkit érjen el, akinek szüksége van rá. A koncepció fontos elemei, hogy egyetlen gyermek szülei sem kaphatnak kevesebbet, mint 50 ezer forint; egyetlen felnőttnek sem lehet alacsonyabb jövedelme, mint 100 ezer forint; és egyetlen teljes állású dolgozó sem kereshet kevesebbet, mint bruttó 250 ezer forint. De a kisnyugdíjasok is jól járnának, mivel egy nyugdíjas sem kaphatna kevesebb juttatást 100 ezer forintnál. A társadalmilag értékes díjazott munkák köre is kibővülne azzal, hogy az otthon végzett munkát is elismernék az alapjövedelem által.

A nemrégiben elindult közös ellenzéki program kidolgozása kapcsán Tordai Bence elmondta, hogy az alapjövedelemnek egy válságkezelő formáját már több párt is el tudja fogadni (MSZP, LMP), de a Párbeszéd ennél többet szeretne: állandó, alkotmányosan védett intézménnyé szeretnék tenni. Sok olyan zöld baloldali javaslat van továbbá, amelyet széles körű egyetértés övez az ellenzéki pártok között. Az egyeztetéseket megkönnyítheti, hogy ezek a pártok hasonlóan látják a társadalmi valóságot, az igazságtalanságokat, így egyetértés mutatkozik abban, hogy meg kell erősíteni a szociális rendszert, be kell vezetni a progresszív személyijövedelemadó-rendszert, az óriásvagyonok legyenek bevonva a közteherviselésbe, és a zöld fordulatra is szükség van. Tordai Bence szerint most már azok is egyetértenek abban, hogy nagyobb egyenlőségre és több biztonságra van szükség, akik korábban liberálisabb politikákat képviseltek.

Címfotó: Röhrig Dániel – Népszava

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.