Elégségesek-e a párizsi klímacélok? Haladunk-e feléjük? Eleget tett-e Magyarország? Erről beszélgettünk Ámon Adával, az Energia Klub volt elnökével, Széll Bernadett zöld országgyűlési képviselővel és Pletser Tamással, az Erste Bank energetikai szakértőjével.

A beszélgetés főbb pontjai:

• A párizsi klímacélok már önmagukban sem biztos, hogy elegek voltak, de az egész biztos, hogy nem haladunk efelé.
• Azzal, hogy Magyarország pár régióbeli társával megvétózta az Európai Unió dekarbonizációs tervét, nem azt tette lehetetlenné, hogy az Unió hozzájáruljon a klímakatasztrófa elkerüléséhez. Innentől fogva az EU hiteltelen lesz, amikor más nagy kibocsájtókkal (USA, Kína, India, Brazília, Oroszország, stb.) tárgyal. Elképesztő károkat okoztunk tehát.
• Magyarország uniós összehasonlításban is csak nagyon lassan halad a fenntarthatóság felé, az idő sürgetése miatt ez elégtelen.
• A szélenergia kihasználása egy furcsa szabályozás miatt gyakorlatilag be van tiltva Magyarországon.
• A szolár energiába látszólag a kínaiak, a valóságban a hazai oligarchák fektetnek Magyarországon.
• A nukleáris áram minden felmerülő költséget figyelembe véve már ma is drágább a fenntarthatónál, ezért Paks bővítése nem gazdaságos, viszont veszélyes.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.