A Közbeszélgetések májusi rendezvényének témája a családpolitika volt. Egy nemrég megjelent tanulmányban Szikra Dorottya és szerzőtársa régiónk három országában – Magyarországon, Romániában és Lengyelországban – vizsgálták az elmúlt 10 év (2008–2018) családpolitikai rendszereit. A trendek országonkénti sajátosságairól és hasonlóságairól beszélgetett Pogátsa Zoltán a tanulmány egyik szerzőjével, Szikra Dorottyával az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének osztályvezetőjével.

A különböző családpolitikák tárgyilagos vizsgálata egyre nehezebb a téma fokozódó átpolitizáltsága miatt — kezdte a prezentációját Szikra Dorottya –, majd ismertette a tanulmány legfontosabb megállapításait. Az elmúlt évtizedben a három ország közül Lengyelországban nőtt a leggyorsabban a pénzbeli családtámogatás. A vizsgált országokban trenddé vált a tehetősebb családok támogatása, a kormányok fő célja a középosztály megerősítése volt.

A támogatási rendszerek azonban nagyon különböznek egymástól. Lengyelországban például az univerzális (azaz: mindenkinek járó) alapjövedelem felé tett lépések is kirajzolódnak az új gyes-gyed rendszerükben.

Pogátsa Zoltán kérdéseire Szikra Dorottya ismertette a családpolitika legfontosabb céljait. Ritkán kapnak akkora prioritást a demográfia célok a családpolitikában, mint nálunk — jegyezte meg az előadó. Magyarország jelenleg is európai viszonylatban, GDP-arányosan is igen sokat fordít családpolitikára, de a jövedelemhez kötött gyed vagy például a családi adókedvezmények miatt ez egy rendkívül igazságtalan, szegényellenes, “perverz” elosztási rendszer.

A FIDESZ jól érzett rá arra, hogy a magyar emberek gondolkodásában a család fontossága kiemelt szereppel bír. A CSOK megnövelheti átmenetileg a születések számát, de mivel csak szűk kör veheti igénybe, valódi demográfiai megoldást nem jelenthet a népesség fogyásra. A közönség kérdéseire válaszolva az előadó elmondta: a kormány 2014-ben “rendes” és “problémás” családokra osztotta a magyar társadalmat, majd nemrégen a “problémás” családok kezelése a Belügyminisztériumban létrehozott Felzárkóztatási Államtitkárságához került.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.