A Közbeszélgetések májusi rendezvényének témája a családpolitika volt. Egy nemrég megjelent tanulmányban Szikra Dorottya és szerzőtársa régiónk három országában – Magyarországon, Romániában és Lengyelországban – vizsgálták az elmúlt 10 év (2008–2018) családpolitikai rendszereit. A trendek országonkénti sajátosságairól és hasonlóságairól beszélgetett Pogátsa Zoltán a tanulmány egyik szerzőjével, Szikra Dorottyával az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének osztályvezetőjével.

A különböző családpolitikák tárgyilagos vizsgálata egyre nehezebb a téma fokozódó átpolitizáltsága miatt — kezdte a prezentációját Szikra Dorottya –, majd ismertette a tanulmány legfontosabb megállapításait. Az elmúlt évtizedben a három ország közül Lengyelországban nőtt a leggyorsabban a pénzbeli családtámogatás. A vizsgált országokban trenddé vált a tehetősebb családok támogatása, a kormányok fő célja a középosztály megerősítése volt.

A támogatási rendszerek azonban nagyon különböznek egymástól. Lengyelországban például az univerzális (azaz: mindenkinek járó) alapjövedelem felé tett lépések is kirajzolódnak az új gyes-gyed rendszerükben.

Pogátsa Zoltán kérdéseire Szikra Dorottya ismertette a családpolitika legfontosabb céljait. Ritkán kapnak akkora prioritást a demográfia célok a családpolitikában, mint nálunk — jegyezte meg az előadó. Magyarország jelenleg is európai viszonylatban, GDP-arányosan is igen sokat fordít családpolitikára, de a jövedelemhez kötött gyed vagy például a családi adókedvezmények miatt ez egy rendkívül igazságtalan, szegényellenes, “perverz” elosztási rendszer.

A FIDESZ jól érzett rá arra, hogy a magyar emberek gondolkodásában a család fontossága kiemelt szereppel bír. A CSOK megnövelheti átmenetileg a születések számát, de mivel csak szűk kör veheti igénybe, valódi demográfiai megoldást nem jelenthet a népesség fogyásra. A közönség kérdéseire válaszolva az előadó elmondta: a kormány 2014-ben “rendes” és “problémás” családokra osztotta a magyar társadalmat, majd nemrégen a “problémás” családok kezelése a Belügyminisztériumban létrehozott Felzárkóztatási Államtitkárságához került.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.