Az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában Sinkó Eszter egészségügyi közgazdásszal beszélgetett Kiss Ambrus szerkesztő az egészségügyi rendszer jelentős vitákat kiváltó átalakításáról, az orvosbéremelésekkel együtt elfogadott, a munkavégzésre vonatkozó szabályokról.

Évtizedek alatt szinte egyfajta politikai tabu lett az egészségügyi rendszer átalakítása. A 2008-as szociális népszavazás azt kódolta bele az aktuális kormányzat DNS-ébe, hogy csak politikai károk árán lehet érdemi változást elérni ezen a területen.

Ezzel szemben éppen a legnagyobb egészségügyi veszélyhelyzet idején mintha váratlant húzott volna a kormány. Egyszerre ment neki az alacsony béreknek, a kettős foglalkoztatásra épülő önkizsákmányoló rendszernek, és a hálapénznek. Pár órán keresztül úgy tűnt, hogy mindezt a Magyar Orvosi Kamara javaslata alapján teszi meg.

A beszélgetés során azt vizsgáltuk, hogy milyen szakmai és politikai okok húzódhatnak meg a törvény sürgős elfogadtatása mögött. Tényleg félresiklott az átalakítási kísérlet, vagy eredetileg is ez lehetett a terv? A szakmai és politikai alapon széttagolt kormányzati egészségügyi struktúra magában hordozta-e ezt a pillanatnyi káoszt, vagy éppen a káosz tette lehetővé a váratlan lépést?

Vannak olyan értelmezések, amelyek szerint ez a lépés valójában megágyaz az intézményrendszer átalakításának, és az orvoshiány előtérbe kerülése „megoldja” a kórházi struktúra racionalizálását. Az eddigi átalakítási kísérletek ugyanis intézmények felől közelítettek, amely során azt érezte a választó, hogy elvettek egy kórházat az ő lakóhelyétől. Politikai oldalról közelítve ez okozta például 2015-ben a tapolcai választókerületbe a Fidesz jelöltjének vereségét az időközi országgyűlési választáson, és ezzel a kétharmados többség megszűnését.

A magánegészségügy és a közegészségügy szétválasztása mindképpen jó irány, hiszen a beteg szempontjából egyértelműek lesznek a viszonyok. Azaz pontosan tudjuk majd, hogy ahol vagyunk ott, ki fizeti a kezelésünket. Ugyanakkor, ha a másodállást tiltják a rendszerben, akkor szűkül az az időmennyiség, amelyet a betegekkel tud tölteni az orvos.

Jelenleg a közfinanszírozott egészségügyben a teljesítmény volumen korlát (TVK) szab határt annak, hogy például hány beavatkozás végezhető. Ha valaki ezenfelül kíván az ellátáshoz hozzáférni, akkor a pénztárcájától függően a magánszektor felé fordulhat. Ezzel bővül azon potenciális betegek köre, akik valamilyen módon orvoshoz el tudnak menni.

Az elfogadott törvény alapján az orvos „visszahúzódik” a közfinanszírozott egészségügybe, és ezzel a magánpraxisba bejutók elveszítik a lehetőségét az ellátásnak. Azaz, ha nem emeli az állam a TVK szintet, akkor növekszik a sorban állás és a frusztráció a betegek körében.

Ezért is mondja a beszélgetés során Sinkó Eszter, hogy az orvosok béremelése nem elegendő, több pénz kell a TVK oldalán a rendszerbe, és minimum előre kell hozni a szakdolgozók béremelését 2022-ről.

A beszélgetés során érintjük a változtatás intézményrendszerre gyakorolt lehetséges hatását, és azt is, miért rejt politikai kockázatokat, ha hozzá kell nyúlni a vidéki kis kórházakhoz.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.