Az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung Budapest ebben az évben közgazdasági panelbeszélgetés-sorozatot indított Magyarország politikai gazdaságtana az Európai térben címmel. Az angol nyelvű szinkrontolmácsolással folytatott sorozatban részben magyar, nagyobbrészt azonban külföldi szakértők a vendégeink. A cél annak feltérképezése, hogy milyen mozgástere van Magyarországnak a globális gazdaságban, azon belül Európában, különös tekintettel az Orbán Viktor miniszterelnök által bevezetett gazdasági modellre.

A sorozat februári nyitó rendezvényén Scheiring Gábor 2020-ban a Palgrave kiadónál megjelent könyve (The Retreat of Liberal Democracy – Authoritarian Capitalism and the Accumulative State in Hungary / A liberális demokrácia visszaszorulása – Az autoriter kapitalizmus és a felhalmozó állam Magyarországon) kapcsán az Orbán-rendszer természetéről, politikai gazdaságtani alapjairól beszélgetett a szerző, Scheiring Gábor, a Bocconi Egyetem kutatója, az Új Egyenlőség szerkesztője, Szikra Dorottya, a Társadalomtudományi Kutatóközpont szociálpolitikusa, Sőreg Krisztina, a Malagai Egyetem közgazdásza és Don Kalb, a Bergeni Egyetem társadalomantropológusa. A másfél órás beszélgetést Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője moderálta. A beszélgetés résztvevői egyetértettek Scheiring Gábornak az Orbán-rendszer lényegéről megfogalmazott álláspontjával. Magyarország elszalasztotta az esélyt, hogy 1989 után fejlődő állammá vagy szociális jóléti állammá váljon.

A munkásosztály fellázadt a rendszer ellen, Orbán pedig sikerrel használta fel a nacionalizmust a neoliberalizmus elleni mozgósításhoz, szövetséget kötve a külföldi, elsősorban a német tőkével. Azonban miután 2010 után hatalomra került, a Fidesz felturbózta a neoliberalizmust, felszámolta a jóléti állam maradványait, és bevezette a munkarezsimet. Scheiring Orbán rendszerét autoriter kapitalizmuson alapuló felhalmozó rezsimnek nevezi. A „maffiaállam” és az ehhez hasonló elnevezések figyelmen kívül hagyják, hogy Orbán a „nemzeti tőkét” és a felső középosztályt gazdagítja széles körben. Ez beleillik abba a nemzetközi trendbe, amelyet a Brexit, Trump, Bolsonaro, Erdogan és mások képviselnek.

Az izgalmas beszélgetés végén sokan kérdeztek a több mint 130 érdeklődő közül.

Címfotó: Népszava

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.