A Városházi esték című rendezvénysorozat márciusi pódiumbeszélgetésén Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője beszélgetett Csige Tamás Hajdúdorog polgármesterével, Szentgyörgyi József Halásztelek polgármesterével és Tétényi Évával Esztergom volt városvezetőjével. A téma az önkormányzatiság, a választók elvárásai, az önkormányzatok működési lehetőségei és pénzügyi helyzetük volt.

Van-e jobboldali és baloldali játszótér? Másképp vezeti-e a települést egy baloldali értékvilágú polgármester? Ezekkel a kérdésekkel és nagyon érdekes válaszokkal indult a több mint egy órás beszélgetés. Abban mindhárom vendég egyetértett, hogy a település valamennyi polgárát egyenlőnek kell tekinteni.

Három érdekes gondolat a beszélgetésből és a közönség kérdéseire adott válaszokból. A kérdés az volt, hogy a politikus kinek tartozik felelősséggel,a választóinak vagy az őt delegáló szervezetnek, személynek?

Ha szervezetnek, személynek, akkor az önkormányzati képviselő a pártérdeket követve szembekerülhet a választói akaratával — világította meg a helyzetet Szentgyörgyi József. Kisebb településeken, ahol a választópolgárok személyesen ismerik egymást, nem a a pártszimpátia, hanem a hitelesség dönt a polgármesterek megválasztásában — mondta Csige Tamás, hajdúdorogi polgármester. Nagyobb városokban viszont a pártszimpátia mellett, a város kormányzat általi finanszírozásába vetett hit, sokszor téves hit dönti el a polgármester választás eredményét — osztotta meg tapasztalatait Tétényi Éva. 

Az önkormányzatok most élik át az elmúlt 30 év legnagyobb válságát, mert az állam folyamatosan vonja ki a forrásokat, és ezzel nem arányosan csökkenti az ellátandó feladatokat. Ez a helyzet egyaránt sújtja a fideszes és nem fideszes önkormányzatokat is — értett egyet mindhárom városvezető.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.