A Városházi esték című rendezvénysorozat márciusi pódiumbeszélgetésén Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője beszélgetett Csige Tamás Hajdúdorog polgármesterével, Szentgyörgyi József Halásztelek polgármesterével és Tétényi Évával Esztergom volt városvezetőjével. A téma az önkormányzatiság, a választók elvárásai, az önkormányzatok működési lehetőségei és pénzügyi helyzetük volt.

Van-e jobboldali és baloldali játszótér? Másképp vezeti-e a települést egy baloldali értékvilágú polgármester? Ezekkel a kérdésekkel és nagyon érdekes válaszokkal indult a több mint egy órás beszélgetés. Abban mindhárom vendég egyetértett, hogy a település valamennyi polgárát egyenlőnek kell tekinteni.

Három érdekes gondolat a beszélgetésből és a közönség kérdéseire adott válaszokból. A kérdés az volt, hogy a politikus kinek tartozik felelősséggel,a választóinak vagy az őt delegáló szervezetnek, személynek?

Ha szervezetnek, személynek, akkor az önkormányzati képviselő a pártérdeket követve szembekerülhet a választói akaratával — világította meg a helyzetet Szentgyörgyi József. Kisebb településeken, ahol a választópolgárok személyesen ismerik egymást, nem a a pártszimpátia, hanem a hitelesség dönt a polgármesterek megválasztásában — mondta Csige Tamás, hajdúdorogi polgármester. Nagyobb városokban viszont a pártszimpátia mellett, a város kormányzat általi finanszírozásába vetett hit, sokszor téves hit dönti el a polgármester választás eredményét — osztotta meg tapasztalatait Tétényi Éva. 

Az önkormányzatok most élik át az elmúlt 30 év legnagyobb válságát, mert az állam folyamatosan vonja ki a forrásokat, és ezzel nem arányosan csökkenti az ellátandó feladatokat. Ez a helyzet egyaránt sújtja a fideszes és nem fideszes önkormányzatokat is — értett egyet mindhárom városvezető.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.