A Civil Rádió január 30-i “Demokrácia MOST!” című műsorában az Új Egyenlőség online társadalomelméleti magazin főszerkesztőjével, Pogátsa Zoltánnal a szellemi műhely kétéves tevékenységéről, a közgondolkodás és közbeszéd alakításban betöltött szerepéről beszélgetett Péterfi Ferenc és Sain Mátyás szerkesztő.

Ahhoz, hogy a politikai baloldal pártjai értékelvű, baloldali társadalomképpel rendelkező, valódi társadalmi változásokat előidéző mozgalmakká váljanak, újra kell gondolni és értelmezni a magyar viszonyokra az olyan hagyományos baloldali értékeket, mint igazságosság, egyenlőség, fenntarthatóság, szolidaritás – véli Pogátsa Zoltán. Az Új Egyenlőség e klasszikus alapértékek megértetését és terjesztését tekinti feladatának.
A főszerkesztő azt szeretné, ha az Új Egyenlőség hozzájárulna, hogy a közbeszédben és közgondolkodásban a liberális alapértékek mellett önálló értékként jelennének meg az egyenlőség és szolidaritás értékei. Emellett az igazságosság és szolidaritás igényének megjelenése is fontos feltétele lehet a baloldali politikai irányzat megújulásának.

Az Új Egyenlőség szerkesztői és közel 100 szerzője hisz e baloldali alapértékekben – mondta Pogátsa Zoltán. A megvalósítás módjában azonban sokféle, sokszínű az elképzelés. A radikális Tamás Gáspár Miklóstól, a klasszikus szociáldemokrata, vagy zöld megoldásokon keresztül a skandináv modellig sokféle elképzelésű ember dolgozik az Új Egyenlőség műhelyben a magyar baloldali politikai irányzat megszületésében. A folytatás az új és hiteles politikusokon múlik.

A teljes rádióműsor itt meghallgatható:

Címfotó: Hendrik B, Pexels

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.