A Civil Rádió január 30-i “Demokrácia MOST!” című műsorában az Új Egyenlőség online társadalomelméleti magazin főszerkesztőjével, Pogátsa Zoltánnal a szellemi műhely kétéves tevékenységéről, a közgondolkodás és közbeszéd alakításban betöltött szerepéről beszélgetett Péterfi Ferenc és Sain Mátyás szerkesztő.

Ahhoz, hogy a politikai baloldal pártjai értékelvű, baloldali társadalomképpel rendelkező, valódi társadalmi változásokat előidéző mozgalmakká váljanak, újra kell gondolni és értelmezni a magyar viszonyokra az olyan hagyományos baloldali értékeket, mint igazságosság, egyenlőség, fenntarthatóság, szolidaritás – véli Pogátsa Zoltán. Az Új Egyenlőség e klasszikus alapértékek megértetését és terjesztését tekinti feladatának.
A főszerkesztő azt szeretné, ha az Új Egyenlőség hozzájárulna, hogy a közbeszédben és közgondolkodásban a liberális alapértékek mellett önálló értékként jelennének meg az egyenlőség és szolidaritás értékei. Emellett az igazságosság és szolidaritás igényének megjelenése is fontos feltétele lehet a baloldali politikai irányzat megújulásának.

Az Új Egyenlőség szerkesztői és közel 100 szerzője hisz e baloldali alapértékekben – mondta Pogátsa Zoltán. A megvalósítás módjában azonban sokféle, sokszínű az elképzelés. A radikális Tamás Gáspár Miklóstól, a klasszikus szociáldemokrata, vagy zöld megoldásokon keresztül a skandináv modellig sokféle elképzelésű ember dolgozik az Új Egyenlőség műhelyben a magyar baloldali politikai irányzat megszületésében. A folytatás az új és hiteles politikusokon múlik.

A teljes rádióműsor itt meghallgatható:

Címfotó: Hendrik B, Pexels

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.