A nyírbátori városháza dísztermében tartott május 6-i Közbeszélgetés az elmúlt 8 év gazdaság- és társadalompolitikájáról szólt egy keleti országrészben lévő város, körzetközpont szemszögéből. Az Új Egyenlőség pódiumbeszélgetésén részt vett Máté Antal, Nyírbátor polgármestere, Balla Jánosné volt polgármester, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja és Tóthné Barna Júlia, a Meseház óvoda helyettes vezetője, a Nyírbátor Jövőjéért Egyesület tagja. A beszélgetést Kiss Ambrus, az Új Egyenlőség szerkesztője, a Policy Agenda igazgatója vezette.

A rendezvény bevezetőjeként Kiss Ambrus arrról beszélt, hogy az elmúlt évtized-évtizedek gazdasági és társadalmi fejlődésének milyen hatása volt a társadalmi egyenlőtlenségre. Hogyan néz ki a dolgozói társadalom, és egyáltalán mit mutatnak a számok a béregyenlőtlenségeket vizsgálva.

Máté Antal polgármester bemutatta, hogy egy konzervatív beállítottságú kormányzati politika hibáit hogyan lehet korrigálni települési szinten. Mit tud tenni egy baloldali városvezetés azért, hogy ne csak szegregált iskolák legyenek a településen, ahol az egyházi iskolák “elviszik” a jobb tanulókat? Hogyan lehet kis lépésekkel korrigálni az egészségügyi intézményrendszer működési anomáliáit, és hogyan lehet lassítani a fiatalok elvándorlását?

A pódiumbeszélgetés során az oktatás, az egészségügy, a korai fejlesztés kérdései mellett szóba került a közmunka, a romák felzárkóztatásának problémája, valamint általában véve a gazdasági fejlesztés lehetőségek is. A közmunkarendszerről megfogalmazták a résztvevők, nem csak az a probléma, hogy a minimálbér és a közfoglalkoztatotti bér között egyre nyílik az olló, hanem az is, hogy a teljesítményt, a szorgalmat nem lehet elismerni e rendszer keretében. Aki jobban dolgozik, nem jutalmazható,  hanem éppen annyit kap, mint aki a minimális teljesítményt nyújtja.

Az elvándorlás kérdése mellett külön is felmerült, hogy mit lehet azzal kezdeni, hogy az alapfokú oktatásban tanítók korfája elidősödik, és hogy a nyugdíjba vonulásukkal jelentős szakemberhiány jelentkezik.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.