Az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában Csurgó Dénessel, a 444.hu újságírójával beszélgetett Kiss Ambrus szerkesztő. A téma egy távoli, de aktuális kérdés volt. Az Amazon cég egyik raktárában szavazást tartottak arról, hogy hozzanak-e létre szakszervezetet. A tőke és a kollektív érdekérvényesítés harca a XXI. században.

(Az adás első 5 percében technikai okok miatt rosszabb volt a hangminőség, amiért elnézést kérünk.)

Az Amazon egyik raktárában, Bessemer városában szavazást tartottak arról, hogy hozzanak-e létre szakszervezetet. Ha a dolgozók támogatták volna a kezdeményezést, akkor ez lett volna az első szakszervezet a cégnél. A szavazatok háromnegyedének összesítése után úgy tűnik, hogy nem jön össze a támogatás.

A szavazás nem csak azért volt fontos, mert áttörést jelenthetett volna a szakszervezeti mozgalom számára ennél a cégnél. Sokkal nagyobbra emelte mindegyik fél a tétet. Egyrészt a világ éppen leggazdagabb embere, Jeff Bezzos tulajdonában lévő cég láthatóan sokat költött az antiszakszervezet-kampányra. E-mail-kampányt indítottak, honlapot hoztak létre, és ami a legélesebb kritikát váltotta ki, kötelező dolgozói képzésen agitáltak a szakszervezet ellen. Az ügy külön pikantériája – ahogyan azt Csurgó Dénes az adásban elmesélte –, hogy még a gyár előtti közlekedési lámpát is átállították, és így a szakszervezeti aktivistáknak ne legyen idejük kampányolni a kereszteződésnél állók körében.

A szakszervezeti oldal mozgósította a politikát. Az talán természetes, hogy a Bernie Sanders szenátor a helyszínen kampányolt a szakszervezetek mellett, de még Biden elnöknek is meg kellett szólalnia, és a cég nevének említése nélkül kiállnia az ott dolgozók önszerveződéshez való joga mellett.

Az adásban szó esik arról, hogy valójában miért van ennyire a szakszervezet ellen az Amazon, miért nem álltak ki a piacbarát republikánusok a cég mellett, és mi lesz az elbukott harc sorsa.

Az biztos, hogy egy olyan küzdelem, amely ekkora visszhangot vált ki, még a vesztes számára is győzelemmel ér fel. Azaz az Amazon győzelme – ha a végső szavazatok összegzése, majd a jogi eljárás is ezt hozza – azzal jár, hogy a cégnek át kell gondolnia eddigi stratégiáját. A szakszervezetek pedig lépéskényszerbe hozták a jogalkotókat, és várhatóan törvény születik arról, hogy ne lehessen olyan eszközökkel kampányolni a szakszervezet alakítása ellen, mint ahogyan azt az Amazon most tette.

Kérdéses, hogy az amerikai tanulságok átszivárognak-e az európai, köztük a magyar szakszervezeti mozgalomba. A globalizációnak elvileg ezt ki kell kényszerítenie, de a jövő ebből a szempontból is képlékeny.

Címfotó: uniglobalunion.org

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.