Mi a helyes megoldás a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített emberek támogatására? Feltétel nélküli alapjövedelmet (FNA) kell kapniuk, vagy esetleg garantált minimál jövedelmet? Netán az állam garantáljon nekik munkát?

Ezekről a kérdésekről beszélgetett Andor László egyetemi tanár, volt uniós biztos, az európai munkagarancia program támogatója, Bánfalvi István szociálpolitikus, a feltétel nélküli alapjövedelem magyarországi koncepcióját kidolgozó LÉT független munkacsoport vezetője és Büttl Ferenc közgazdász, a Megújuló Magyarországért Alapítvány elnöke, az MMAA FNA koncepciójának képviselője az Új Egyenlőség július 9-i online közbeszégetésén. A beszélgetést Pogátsa Zoltán főszerkesztő moderálta. A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése csak új, a társadalmi osztályok közötti kompromisszum eredményeként jöhetne létre az egyes országokban. A munkagarancia program a munkahellyel rendelkező és szervezett dolgozók által az FNA-nál egyelőre preferáltabb megoldásnak látszik. A COVID-válság kezeléseként a legtöbb országban a bérgarancia programok valamelyik típusát alkalmazták. Az FNA legnagyobb előnye, hogy nem rászorultsági alapon szervezné meg a társadalmi javak egy részének újraelosztását – néhány gondolat a beszélgetésen elhangzottakból.

Címfotó: Peter Stanic – Pixabay

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.