A kormány a vírushelyzetet használja alibiként, hogy az eddigieknél is messzebb menjen a munkavállalók kiszolgáltatottságának fokozásában – állították egybehangzóan azok a szakszervezeti vezetők, akik május 1-én az Új Egyenlőség és a FES által szervezett online közbeszélgetés vendégei voltak.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke és Papp Katalin, a Közgyűjteményi és Közművelődési Szakszervezetek megbízott elnöke válaszoltak Pogátsa Zoltán főszerkesztő és a beszélgetésbe bekapcsolódó érdeklődők kérdéseire.

Többek között szó volt arról, hogy Magyarországon a Munka Törvénykönyve 2011-től egyre inkább az amúgy is erősebb munkaadók, a tőketulajdonosok érdekeit szolgálja, és mind kevésbé védi a munkavállalókat. A koronavírus okozta válság elleni intézkedések is azt mutatják, hogy a kormány a bajba került vállalkozások pénzügyi támogatásában véli megtalálni a kiutat, szemben az európai országok többségével, ahol a munkavállalók közvetlen támogatásán keresztül igyekeznek a gazdaságokat talpra állítani.

Különböző iparágakban munkavállalók százezrei válnak állástalanná anélkül, hogy lenne bevételük, amelyre támaszkodhatnának. Könyvtárosok és a kulturális intézmények szakembereinek tízezrei veszítik el közalkalmazotti státuszukat, ahogy számos privatizált egyetem munkatársai is. A panelbeszélgetés e tragikus fejleményeket elemzi.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.