A kormány a vírushelyzetet használja alibiként, hogy az eddigieknél is messzebb menjen a munkavállalók kiszolgáltatottságának fokozásában – állították egybehangzóan azok a szakszervezeti vezetők, akik május 1-én az Új Egyenlőség és a FES által szervezett online közbeszélgetés vendégei voltak.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke és Papp Katalin, a Közgyűjteményi és Közművelődési Szakszervezetek megbízott elnöke válaszoltak Pogátsa Zoltán főszerkesztő és a beszélgetésbe bekapcsolódó érdeklődők kérdéseire.

Többek között szó volt arról, hogy Magyarországon a Munka Törvénykönyve 2011-től egyre inkább az amúgy is erősebb munkaadók, a tőketulajdonosok érdekeit szolgálja, és mind kevésbé védi a munkavállalókat. A koronavírus okozta válság elleni intézkedések is azt mutatják, hogy a kormány a bajba került vállalkozások pénzügyi támogatásában véli megtalálni a kiutat, szemben az európai országok többségével, ahol a munkavállalók közvetlen támogatásán keresztül igyekeznek a gazdaságokat talpra állítani.

Különböző iparágakban munkavállalók százezrei válnak állástalanná anélkül, hogy lenne bevételük, amelyre támaszkodhatnának. Könyvtárosok és a kulturális intézmények szakembereinek tízezrei veszítik el közalkalmazotti státuszukat, ahogy számos privatizált egyetem munkatársai is. A panelbeszélgetés e tragikus fejleményeket elemzi.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.