Most 25 éves, immár klasszikusnak számító könyve kapcsán Csizmadia Ervin politológussal beszélgetett Pogátsa Zoltán a liberális ellenzék történetéről a rendszerváltásig.

Csizmadia Ervin politológust, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének főmunkatársát, a Méltányosság Elemző Központ vezetőjét háromkötetes könyve – Csizmadia Ervin: A magyar demokratikus ellenzék (1968–1988) (T-Wins Kiadó, 1995) – születésének körülményeiről, az interjúk készítéséről, a dokumentumok és szamizdat kiadványok feldolgozásáról, a levéltári kutatásokról, az elemzés munkájáról és a fogadtatásról kérdezte az Új Egyenlőség főszerkesztője.  Ez a könyv talán a legfontosabb forrás, ha meg akarjuk ismerni , hogyan alakult ki és fejlődött Magyarországon a liberális ellenzék a hatvanas évektől kezdve és hogyan változott a rendszerváltás idejére. Segítségével arról is pontosabb képet kaphatunk, hogy mi és miért történt a rendszerváltás utáni Magyarországon – többek között miért nem alakult ki olyan szellemi központ a baloldalon, amely izgalmas  és sokak által követhető programmal tudna előállni.

Címfotó: Fortepan – adományozó Szigetváry Zsolt

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.