A koronavírus okozta válság európai kezelését értékelte Róna Péter közgazdásszal Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője. Áttekintették, hogy mit tettek az európai uniós szervek válságkezelés címén, mire terjed ki az Európai Unió hatásköre, és mit kell nemzeti szinten kezelni, illetve van-e az EU-nak a problémák megoldásához szükséges eszköztára az egészségügy, illetve a gazdaság területén?

Az alapkérdés, hogy van-e az EU-nak kiforrott válasza arra, hogy mely tagországokat és milyen szempontok alapján kell pénzzel támogatni, illetve lenne-e módja az EU-nak arra hogy a New Dealhez hasonló infrastrukturális fejlesztéseket hajtson végre, vagy az adósság növelése az egyetlen lehetőség, továbbá hogyan lehetne a gazdasági szereplők fogyasztásba vetett bizalmát helyreállítani?

A beszélgetésben emellett szó esett arról, hogy Németország hogyan kezeli a helyzetet? Miért állt be Merkel a közös kötvény mögé? Mi a közös eurókötvény lényege? Milyen lenne a Soros-kötvény, és miben más, mint az eurókötvény? Mi lenne a hátránya?

Inflációt vagy deflációt okoz-e a válság? Milyen lehetőséget ad a monetáris finanszírozás az államnak az infláció visszaszorítására? Miért hibás gondolatmenet a monetáris és a fiskális politika szigorú szétválasztása?

Jól járna-e Magyarország az euró bevezetésével? Szükségünk lenne-e az euróra abban az esetben, ha a kormány hitelesebb gazdaságpolitikát folytatna, illetve megvédene-e minket az euró egy hiteltelen gazdaságpolitika esetén?

Címképünkhöz felhasználtuk Hans Braxmeier felvételét (Pixabay)

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.