A kormány munkáltatóként kezdett bértárgylásokat a légiforgalmi irányítókkal, majd amikor látta, hogy a dolgozók képesek megszervezni magukat, megsértődött, és veszélyhelyzeti kormányrendelettel megtiltotta a sztrájkot ezen a területen.

A kormány egyszerre munkáltató és jogalkotó. Arra már volt példa, hogy törvényjavaslat támogatásával lehetővé tette, hogy az általa irányított területek némelyikén ne lehessen sztrájkolni. Olyan esetet még nem láttuk, amikor bértárgyalás közepén képletesen ugyan (bár végeredményét tekintve ez történt) egy nagy baltával apró darabokra verik a tárgyalóasztalt. Ezzel megakadályozzák a munkavállalói érdekérvényesítést, mondja az Új Egyenlőség mai podcastjában László Zoltán, a Vasas szakszervezet alelnöke.

A légiirányítás területén ez történt ugyanis. 2021. július 26-án a következő hír jelent meg a Magyar Nemzetben: „Három éve zajlanak az egyeztetések a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között. Kettővel egyez­ségre jutottak, a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezetével (CMLISZ) a bértárgyalások nem hoztak eredményt, ezért akár már kedden beszüntethetik a munkát.”

Másnap a következőt lehetett a Napi.hu-n olvasni: „…a hétfő este megjelent Magyar Közlöny tartalmazza azt a kormányrendeletet, amely kiegészíti a légiirányítókkal a sztrájktörvénynek azt a részét, amely azokat a szervezeteket tartalmazza, amelyeknél nem lehet sztrájkolni.”

Eddig a törvény így szólt: “Nincs helye sztrájknak az igazságszolgáltatási szerveknél, a Magyar Honvédségnél, a rendvédelmi, rendészeti szerveknél és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál. Az államigazgatási szerveknél a Kormány és az érintett szakszervezetek megállapodásában rögzített sajátos szabályok mellett gyakorolható a sztrájk joga, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál pénzügyőri munkakört betöltő foglalkoztatottak nem jogosultak a sztrájkjog gyakorlására.”  A kiegészítés pedig így hangzik: “nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.”

Azaz a Covid-19 vírus miatti veszélyhelyzeti jogalkotást kihasználva egyik napról a másikra módosította a sztrájktörvényt a kormányfő, és ezzel megakadályozta, hogy magasabb bért harcoljanak ki a dolgozók. A helyzet szürrealitását mutatja, hogy eközben a kormány bruttó 200 ezer forintos minimálbérről tart nemzeti konzultációt, amely 19 százalékos emelést jelentene. A minimálbér-emelés pedig szinte azonnal végigfut a rendszeren, és nőnek az átlagbérek is ekkora mértékben. Tehát a kormány miközben konzultál a bérek emeléséről, megakadályozza a bérek emeléséről szóló tárgyalásokat.

Címfotó: YouTube – HRGlobe Magazin

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.