Mi a neoliberális gazdaságpolitika? Milyen okok miatt uralkodott és uralkodik ez Magyarországon és a világban? Hogyan lehet meghaladni? Hogyan lehet a gazdaságot demokratizálni? Ezeket a kérdéseket tette fel Joób Márk, a Soproni Egyetem címzetes egyetemi tanára  – aki Pogátsa Zoltánt helyettesítette az októberi közbeszélgetés rendezvényen – Róna Péternek, az Oxfordi Egyetem professzorának, és Scheiring Gábornak, a milánói Bocconi Egyetem kutatójának.
 
 
A neoliberalizmus létrejöttének összekapcsolása az emberi szabad akarat megtörésére irányuló évszázados törekvéssel a résztvevők többsége számára a téma új megközelítését jelentette. A már a korábban sokak által megismert Róna Péter (címképünkön jobbról) volt az, aki a beszélgetés végén a résztvevők kérdéseire válaszolva a fogyasztás vs. növekedés, illetve a növekedés vs. fenntarthatóság dialektikájáról beszélt. E dilemmák megoldásához egy új közgazdasági paradigma megalkotásának szükségessége mellett érvelt.
 
Scheiring Gábor (címképünkön balról) álláspontja szerint a neoliberalizmus egy gazdasági, társadalmi és hatalmi rendszer, amely a profit maximalizálása érdekében jött létre a jóléti állam gazdasági és politikai rendszerével szemben. Célja az állam és a szakszervezetek által felállított piaci korlátok, bérmegállapodások és elosztási viszonyok felszámolása. Innen a neoliberális elnevezés is. Mert ahogy ma már tisztán látható, e neoliberálisnak nevezett rendszer foglyul ejtette az államot, a tőke érdekében pedig maga is piac- és versenykorlátozóvá vált. Ezért a neokonzervatív elnevezés sokkal jobban tükrözi céljának, működésének és ideológiájának lényegét. Scheiring Gábor a közelmúltban megjelent Egy demokrácia halála című könyvében leírtakat idézve fejtette ki, hogy a gazdasági válságot kihasználva a Fidesz a nemzeti és a transznacionális tőkével egyaránt szövetkezve egy új rendszert, egy új felhalmozó államot épített fel, amely a tekintélyelvű politikákat a tőkefelhalmozás szélsőséges eszközeivel ötvözi.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.