Az Új Egyenlőség magazin és a Modern Magyarországért Alapítvány közös december 15-i rendezvényén a COP26 konferencia döntéseit, a klímahelyzet globális politikai összefüggéseit és a magyar kormány vállalásait értékelte Köves Alexandra ökoközgazdász, egyetemi oktató, az Új Egyenlőség szerkesztője és Jávor Benedek biológus, politikus, a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője. A beszélgetést Pogátsa Zoltán főszerkesztő moderálta.

Büttl Ferenc, a Modern Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az Alapítvány az Új Egyenlőség magazinnal közösen őrömmel szervezte meg ezt a beszélgetést, mert kevesebb aktuális és fontos társadalmi kérdés van, mint a klímaválság megelőzése.

Pogátsa Zoltán a COP26 Konferencia fogadtatását a világban meglehetősen vegyesnek ítéli. A fenntartható fejlődés elkötelezettjei kevésnek tartják a világ országainak vállalásait a Föld hőmérséklet-emelkedésének megállítására. A politikusok viszont, így például Boris Johnson, a konferencia házigazdája ígéretesnek ítélte a COP26-on megfogalmazott kibocsátáscsökkentési vállalásokat. Melyik megközelítés a valós? – tette fel a kérdést.

Köves Alexandra szerint az egyes országok részéről ígéretek és vállalások bőséggel megfogalmazódtak a konferencián. Az igazi kérdés az, hogy ezeket mikor és hogyan lehet valóra váltani. A COP26 legfontosabb eredményének a szakértő azt tartja, hogy a COP26-on a probléma felismerése megfogalmazódott: ma már nem kérdés, hogy a Föld felmelegedése zajlik, azt az emberiség tevékenysége aktívan befolyásolja és befolyásolhatja, ezért a klímakatasztrófa elkerülésével az emberiségnek közösen meg kell küzdenie.

Jávor Benedek a COP26-on megfogalmazott nemzeti vállalásokat komoly előrelépésnek tartja a Föld felmelegedésének lassítására. Elmondta, hogy a vállalások betartásának eredményeként a Párizsi klímacsúcson vállalt 3 Celsius-fok helyett „már csak” 2,4 fokkal emelkedik a Föld hőmérséklete az évszázad végéig. Ez persze még messze van a kívánatos 1,5 foktól, de a jövő évi COP27 konferenciára az országok várhatóan újabb vállalásokat tehetnek. A kibocsátás csökkenés mellett a COP26-on vállalások születtek a globális metánkibocsátás és az erdőirtás csökkentésére, a szénkivezetésre és a karbonkereskedelemre is. Ezek komoly eredmények akkor is, ha nem is rendszerszintű, strukturális változások a fenntartható fejlődésre való áttérésre – mondja a politikus.

Címfotó: Doug Peters – UK Government, COP26

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.