Az Új Egyenlőség stúdiójában Polónyi István oktatáskutatót, a Debreceni Egyetem tanárát kérdeztük a magyar felsőoktatás, illetve az egész hazai oktatási rendszer problémáiról. Nagyjából tíz évvel ezelőtt született meg a nagy vihart kavaró „Tudásgyár vagy papírgyár?” című kötet, amelynek ő is szerzője volt.

A könyv a szakma határain túl is hullámokat vetett, és a három dimenzió – a pedagógusképzés, a felsőoktatás minősége és az ehhez kapcsolt teljes oktatási rendszer – mentén megfogalmazott kritikák széleskörű társadalmi vitákat keltettek. Arról kérdezte Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője a szakértőt, hogy az eltelt évtizedben mennyiben javult a helyzet, és várhatóan milyen fejlődési útvonalat ír le a magyar felsőoktatás.

 • A 2005-ös PISA értékelésekkel összevetve a legfrissebb eredményeket vagy ugyanazokaz az állapotokat vagy tovább romló tendenciákat láthatunk. Ez akkor is elgondolkodtató, ha szem előtt tartjuk, hogy a PISA eredmények sosem közvetlenül a mérés előtti döntéseknek a hatásait mérik, hanem a 6-8 évvel korábbi oktatási rendszer eredményességéről tudnak információval szolgálni.
 • A pedagógusképzés területén történetek kísérletek, sőt, talán ez a legbiztatóbb terület, de a legfontosabb eleme – a bérezés – ugyanúgy erodálódik és az időszakos (pl. 2005-ös) látványos emelések ellenére sem tudott hosszú távú változásokat eredményezni.
 • Pedagógus hiány van, nagyobb arányban mennek el nyugdíjba tanárok, mint ahányan belépnek a pályára. Ennek két oka is van, egyrészt eleve nem képzünk elég tanárt (a finn példával ellentétben ahol tíz jelentkezőből egyet vesznek fel tanárképzésre, itthon gyakorlatilag egy az egyhez az arány, de még így is maradnak betöltetlen helyek), másrészt a tanárvégzettségűek csupán 50-60%-a áll pedagógusként alkalmazásba tanulmányai végeztével.
 • Ebben nagyrészt az is közrejátszik, hogy meglehetősen alacsony a tanári pálya presztízse, amit egyrészt a bérek emelésével lehetne javítani, másrészt a tanárok autonómiájának szélesítésével.
 • Félő, hogy a magyar oktatás „beragadt” a ’80-as évek állapotaiba, ami azért is ijesztő, mert már a ’80-as években arról írtak az oktatáskutatók, hogy a hazai oktatási rendszer az ’50-es évek szintjén ragadt meg. Ezt a kompetencia eredmények is alátámasztani látszanak.
 • A problémát súlyosbítja, hogy nagyon polarizált a magyar oktatási rendszer, a mai napig nem sikerült azt megoldani, hogy a hátrányos helyzetű, kistelepülésű iskolákban a gyerekek ugyanolyan képesítéshez, ellátáshoz, kompetenciákhoz jussanak mint a városi iskolákban.
 • A kistelepülések problémája nagyon összetett, így meglehetősen különböző álláspontok léteznek a megoldásra is attól a véglettől kezdve, hogy teljesen meg kell szüntetni a kistelepüléseket, mert a magyar állam sosem lesz képes megfelelő körülményeket teremteni számukra, egészen addig, hogy akár néhány fős osztályokat is fenn kell tartani, mert a helyi iskoláknak a tanítás mellett közösség megőrző szerepük is van. Azt viszont mindenképp látni kell, hogy a kistelepülési iskolákat csak úgy lehet megtartani, csak úgy érdemes megtartani ha nagyon sok pénzt irányítanak oda, (például ösztöndíjakkal fiatal, kezdő pedagógusokat megszólítani), de ez mindeddig elmaradt.
 • A pedagógusképzést leginkább a felsőoktatáson keresztül lehetne átalakítani, de ott – a nyugati példákkal ellentétben – egyelőre a tradicionális elitképzési szemlélet uralkodik és a szaktanárképzés mellett a pedagógia sokkal kevesebb hangsúlyt kap.
 • Súlyos probléma, hogy a rendszerváltás óta Magyarországon az összes oktatáskutató intézetet felszámolták. Hiányoznak azok az empirikus mérések és kutatások, amelyek leírnák, hogy milyen stratégiát is lenne érdemes követni. Ennek oka lehet, hogy az oktatáskutatás egy nagy része lényegében oktatáspolitika kutatás, hiszen pont az a cél, hogy megtudjuk, milyen döntéseket kellene hoznia a mindenkori kormánynak ahhoz hogy javuló eredményeket érhessünk el. Így viszont az törvényszerűen kritika is, amit eddig egyetlen kormány sem értékelt. Ugyanakkor viszont az oktatáskutatás nincs jó helyen a kormánynál, mert az nagyon rövidtávú válaszokat és eredményeket vár, nem érdeke, hogy hosszú távú kutatóprojekteket támogasson.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

 • Tanulható és tanítható-e a fenntarthatóság?
  Mindenhonnan hallunk a fenntarthatóságról. Sokan még talán úgy is gondolják, hogy olyan mennyiségű információ zúdul a fejükre, hogy ha akarnák se tudnák befogad...
 • Alternatív Magyarország – L. Ritók Nóra modellje
  A gyermekszegénységre, a gyermekprostitúcióra, a munka nélkül és alkalmi közmunkából tengődő emberekre, a szegénység felszámolására, a cigányok esélyegyenlőségé...
 • Digitális egyenlőtlenségek Magyarországon
  Az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung Budapest az őszi szezonban közbeszélgetés-sorozatot indított a magyarországi egyenlőtlenségekről: azok os...
 • Meg sem szabadna történnie
  Nem sok mindent old meg, viszont sok kárt okozhat a szeptemberben már működésbe lépő iskolarendőrség Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjo...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.