A koronavírus-járvány és a gazdasági válság uralja a közbeszédet. Közben a kormány identitáspolitikai kampányba kezdett, amelynek a fókuszában a szexuális kisebbségek és a család értelmezésének kérdése áll. Ennek kapcsán elemezte Lakner Zoltán és Kiss Ambrus a belpolitikai napirend alakulását.

Az tény, hogy a politikai közbeszéd alakítását a Fidesz egy évtizede képes uralni – mondja Lakner Zoltán az Új Egyelőség e heti podcastjában. Ügyeket emeltek fel, és tettek a közbeszéd prioritásává, így például éveken keresztül a menekültválságot. Mindezt persze konjunkturális időszakban tették, amikor a 10%-os béremelések mellett szinte mindegy volt, miről beszél a kormányzat.

A helyzet 2020-ban alapvetően megváltozott. A fő téma az egészségünk védelme és az egészségügy állapota, valamint a munkahelyek védelme és megélhetésünk biztosítása. Ebben helyzetben már nem mindegy, hogy a közbeszéd alakítása során mit éreznek a választók. A Fidesz által indított identitáspolitikai vita akár kontraproduktív is lehet, mivel a választók úgy érezhetik, hogy nem az őket érintő kérdések vannak fókuszban.

A válság okozta negatív érzések talán önmaguktól is megépülnek a hétköznapok által. Ugyanakkor ez csak azt az érzetet erősíti, hogy valamit nem csinál jól a kormány. Az ellenzéki politikai pártoknak azt kellene megmutatniuk, hogy van alternatíva a válságkezelés kapcsán.

Az adásban az is szóba került, hogy ez az identitáspolitika milyen gyökerekből ered. Sok tekintetben a magyar kormánypárt másolja az amerikai republikánusok identitáspolitikáját. Könnyen lehet, hogy az új mondanivaló a Fidesz szavazótáborának további cserélődését okozza, és még inkább nyitja az ollót a nagyvárosi kormánytámogatottsági adatok és a 20 ezer fő alatti kistelepülések adatai között.

Címfotó: Pikrepo

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.