A gazdasági élet általában nem lesz képes arra, a világon sehol sem, hogy ott folytatódjon, ahol a válság előtt abbamaradt. Milyen lehetőségei vannak Magyarországnak a válság kezelésére? Győrffy Dóra közgazdászt, politológust Lakner Zoltán kérdezte.

A Közgazdászok a válságkezelésről elnevezésű kör augusztus 27-én tett közzé egy hatpontos javaslatcsomagot, amely a koronavírus nyomán kialakult gazdasági krízis hazai alakulását értékeli és a szerintük lehetséges lépéseket foglalja össze. A különböző hátterű, indíttatású, eltérő szakmai múlttal bíró közgazdászok közös minimuma – talán meglepő módon – a szolidaritás, és külön hangsúlyozzák, hogy a társadalom legfelső részének érdemi terhet kellene vállalnia a válságkezelésből.

Győrffy Dóra közgazdászt, politológust Lakner Zoltán, az Új Egyenlőség szerkesztője kérdezte a válságkezelés magyarországi lehetőségeiről. A beszélgetésben elhangzott, hogy téves a kormány „visszapattanásra” vonatkozó várakozása, olyannyira, hogy a gazdasági élet általában nem lesz képes arra, a világon sehol sem, hogy ott folytatódjon, ahol a válság előtt abbamaradt. A szakember inkább azzal a feltételezéssel ért egyet, hogy a korábbi teljesítmény kilencven százaléka állandósulhat, ráadásul megváltozott szerkezetben. Ezért különösen fontos, hogy a mostani válság a magyar gazdaság súlyos szerkezeti problémáira mutat rá, ami a regenerálódás akadálya lesz a válság elmúltával is.

A közgazdászcsoport új javaslatcsomagjának legfontosabb elemei közé tartozik a családi pótlék emelése és a munkanélküli-ellátás időtávjának kitolása legalább hat hónapra. Győrffy Dóra a válságkezelő intézkedések fő célcsoportjának a gyerekeket nevelő háztartásokat látja – a gyerekek fele a társadalom alsó három tizedéhez tartozó családokban él –, valamint a munkájukat elvesztőket és a kis- és középvállalkozásokat. Meghatározó cél lenne egy olyan válságkezelési stratégia kialakítása, amely megakadályozza a társadalom teljes szétszakadását, és megőrzi a válság utáni felzárkózás esélyét a társadalom egésze számára.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.