A Biden-Harris párosról és az amerikai elnökválasztási kampányt várhatóan befolyásoló főbb tényezőkről beszélgetett Lakatos Júlia politológussal Bíró-Nagy András, az Új Egyenlőség szerkesztője.

Kamala Harris alelnök-jelölti jelölésével összeállt az a páros, amely Donald Trump kihívója lesz az amerikai elnökválasztáson. Lakatos Júlia politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója szerint a mostani kampányban nagyobb jelentősége van annak, hogy ki az alelnökjelölt, mint általában. Joe Biden kora miatt Harrisre sokan potenciális jövőbeli elnökként is tekintenek. Az első női színes bőrű alelnök-jelölt kiválasztása egyben fontos politikai üzenet is: Harris már most is új szavazói csoportokat hozhat be, elsősorban a nők és a kisebbségek között. A biztos demokrata bástyának számító Kaliforniából érkező szenátor jelölése mögött láthatóan nem az volt a fő motiváció, hogy plusz államot nyerjen meg Bidennek, hanem az, hogy államokon átívelően szólítson meg és bővítsen kulcsfontosságú demográfiai csoportokat, és persze nem szabad megfeledkezni a Black Lives Matter és a MeToo mozgalmakra adott reakció szimbolikájáról sem. Erős személyisége egyben azonban kockázat is. Harris karakteres jelölt, aki a kampányban akár helyenként be is árnyékolhatja Bident. A Demokraták mindenesetre jól fogadták az alelnök-jelöltet, 86%-uk pozitívan értékelte a jelölését.

Tartalmi értelemben a Biden-Harris páros jórészt folytonosságot jelent a Barack Obama és Hillary Clinton által fémjelzett időszakhoz képest. Lakatos Júlia úgy véli, hogy a Demokraták továbbra is nagymértékben támaszkodnak az identitáspolitikai témákra, és kevésbé vonták le annak tanulságait, hogy miért volt kudarcos a legutóbbi elnökválasztási kampány. Az amerikai politika jellemzője, hogy az előválasztáson hajlamosak a jelöltek a szélre kimenni, majd utána az elnökválasztási kampányban középre beszélnek. Most is ez várható, nem valószínű, hogy Biden vagy Harris a balszárnyhoz beszélne a kampány hajrájában. Ugyanakkor az is gyakori, hogy az elnökjelölt a jó rendőr, míg az alelnök-jelölt a rossz rendőr, aki tehet kiszólásokat. Ennek megfelelően Biden próbál is egyfajta bölcs, egyesítő szerepet betölteni, és nem lenne meglepő, ha Harris keményebben odaszólogatna majd Trumpnak a kampányban.

Joe Biden jelenlegi, jelentősnek tűnő előnye ellenére korai lenne azt hinni, hogy Donald Trumpnak nincs esélye. A 2016-os elnökválasztás tanulsága, hogy nem szabad vágyvezérelten tekinteni az amerikai kampányra: akkor az elemzők nagyot buktak, nem látták, hogy az amerikaiak milyen nagy számban vevők arra, amit Trump képvisel. Döntő lesz a gazdasági és a vírushelyzet, de Lakatos Júlia szerint a koronavírus válság akár a rend és stabilitás iránti vágyat is hozhat. Nagyon nehéz azonban kimozgatni a választókat a szekértáboraikból: az amerikai politika elképesztően polarizált, a magyarnál is jóval megosztottabb. A kampány hátralevő időszaka viszont sok váratlan eseményt tartogathat, és sok múlhat az elnökjelölti vitákon is, amelyeken kaphatunk majd egy pontosabb képet arról, hogy milyen országot, milyen jövőt kínál Biden a Trump-érával szemben. Annyi látszik egyelőre, hogy egy potenciális Biden-Harris elnökség minden bizonnyal nagyobb érzékenységgel lenne a szociális kérdések iránt, de aligha olyan mértékben és hangsúllyal, mint amit Bernie Sanders képviselt. Sanders kétségtelenül sok fiatalt inspirált, és Lakatos Júlia szerint ennek a hosszú távú hatása még nagyobb is lehet, mint amennyire a közeljövő kormányzati politikáit befolyásolhatja: ahogy a hatvanas évek polgárjogi mozgalma sokakat bevitt a politikába, Sanders hatása is kitermelhet egy új politikai generációt.

Lakatos Júlia arra is felhívta a figyelmet, hogy a novemberi elnökválasztáson sorsdöntő lehet a rendkívüli vírushelyzet hatása a részvételre: lesz-e bátorságuk és lehetőségük a választóknak szavazni? A járvány alatt zajló választásnak akár az is lehet a következménye, hogy a vírustól kevésbé félő Trump-szavazók nagyobb arányban mehetnek el választani.

Címfotó: Wikipedia

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.