Számos elemzés szerint a rutinfolyamatokra alapuló kék- és fehérgalléros munkahelyeket folyamatosan veszik át a robotok és az algoritmusok. Vajon fel van-e készülve Magyarország hogy az alacsony hozzáadott értékű, multikra építő gazdaságára ez a trend drámai hatással lehet, ráadásul hirtelen?

A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség közbeszélgetése azt a kérdést járta körül informatikai vállalkozások, szakszervezetek és egyetemek képviselőivel, hogy mit hozhat számunkra a robotkorszak. Félnünk kell az önműködő gépektől és a mesterséges intelligenciától, mert kiszorítanak bennünket a munkahelyekről, marginalizálják szerepünket a gazdaságban, a gazdag és befolyásos országokat és tulajdonosokat juttatják előnyökhöz, vagy éppen ellenkezőleg felszabadítanak bennünket, s a humán erőforrásokat egy élhetőbb világ kialakítására koncentrálhatjuk.

Meghívott vendégek voltak: Boda György (Corvinus Egyetem) Kordás László (MASZSZ), Fodor Éva (CEU), Dojcsák Dániel (IVSZ), Major Gábor (IVSZ). A beszélgetés moderátora Kiss Ambrus, a házigazda Pogátsa Zoltán volt.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.