Két év után folytatta közös kutatási projektjét a Civilizáció Koalíció és a Political Capital, a civil szervezetek társadalmi megítéléséről. A tervek szerint a jövőben továbbviszik majd az adatfelvételek sorát, hogy rendszeres és összehasonlítható információk álljanak rendelkezésre a hazai civil szféra társadalmi megítéléséről.

Az Új Egyenlőség podcastjában megszólaló Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója már azt is a több mint negyven szervezetet tömörítő civil együttműködés eredményének tartja, hogy útjára indult a kutatássorozat, mivel az eddigi civil szférát célzó adatfelvételek egymástól időben viszonylag távol és eltérő kérdések mentén történtek. Molnár Csaba, a Political Capital kutatásvezetője a konkrét eredményekről elmondta, hogy a megkérdezettek 55 százaléka nem tudott magától megnevezni egyetlen civil szervezetet sem, ugyanakkor viszont 36 százalékuk valamilyen formában segített vagy támogatott civil szervezetet a megelőző három évben, amit a kutató jó eredménynek tart. Molnár Csaba azt is hozzátette, hogy a pandémia időszakában fontos szerep jutott a civil szervezeteknek a társadalmi segítségnyújtásban, ezt tükrözi a megkérdezettek véleménye is.  Ezzel párhuzamosan azt lehetett tapasztalni, hogy a járvány idején – talán ezzel összefüggésben is – a megkérdezettek többre értékelik a civilek segítségnyújtásban játszott szerepét, mint az érdekérvényesítő, véleményartikuláló tevékenységüket, habár Móra Veronika hozzátette, hogy ezeknek a „politikaibb” funkcióknak a megbecsültsége azért szintén elég magasnak mondható azok körében, akik ismerik ezeket.

Móra Veronika azt is elmondta, a kormány arra törekszik, hogy a civil szervezeteknek csakis segítségnyújtó, jótékonysági szerepet tulajdonítson, és hogy minden érdekérvényesítő, jogvédő tevékenységet „politizálásként”, a civil szerepből való kilépésként állítson be, holott ezek a funkciók valójában nagyon fontos összetevői a civil aktivitások világának. Hozzátette, a civil szervezeteket érő támadások sok esetben a visszájukra sültek el, abban az értelemben, hogy a leginkább célkeresztbe kerülő szervezetek nem egy esetben sokkal több adományt és egyszázalékos felajánlást tudtak gyűjteni, mint korábban. Egyidejűleg azonban olyan kistelepüléseken, ahol a hatalmi befolyásolás direktebb módon hat, sokszor azért fogták vissza a tevékenységüket vagy lehetetlenültek el civil szereplők, mert a civilellenes jogszabályok, kormányzati nyilatkozatok légkörében fenyegetve érezték magukat. Így viszont éppen olyan területeken válhattak elérhetetlenné szolgáltatások, ahol ezeket a legnehezebb helyettesíteni. Molnár Csaba azt is elmondta, tudatos kutatói döntés volt, hogy nem kérdeztek rá a kormányzati álcivil szervezetek tevékenységére, és bár említette ezek nevét néhány válaszoló, de csak kevesen voltak, akik ilyen szervezeteket neveztek meg civilként.

Szó esik a beszélgetésben a Civilizáció Koalíció által megalkotott Civil Minimumról is, amely több ellenzéki párt nyilatkozata szerint az ellenzéki program részévé válhat, és egyebek mellett az átlátható támogatásokról, a követhető egyeztetési folyamatokról és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szól, összesen 13+1 pontban. Móra Veronika arra is emlékeztetett, hogy mintegy másfél évtizede készült egy olyan civil stratégia, amely civil optimumnak lenne tekinthető – azaz nem csak minimumnak –, s amelynek megvalósulását akkor 2020-ra tartották lehetségesnek. Ma úgy véli, ennek eléréséhez még egyszer ennyi időre lenne szükség. Molnár Csaba azt tekintené civil optimumnak, ha a társadalmi előítéletek csökkennének, illetve az ezek csökkentésére irányuló civil erőfeszítések nagyobb figyelmet kapnának.

Címfotó: Népszava

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.