Az élelmiszerfogyasztás egy ember ökológiai lábnyomának jelentős részét teszi ki. A globális élelmiszertermelés jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz és a biodiverzitás csökkenéséhez. A kutatások szerint önmagában a marhahús fogyasztásának csökkentése már jelentős nyereségekkel járna. Csakhogy az egyáltalán nem biztos, hogy például a magyar népesség nagy része szeretne lemondani a húsfogyasztásról. Akkor viszont mit lehet tenni? Erről beszélget Köves Alexandra Benedek Zsófiával, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos munkatársával.

Ha valaki elgondolkozik azon, hogy a jelenleginél fenntarthatóbban kezd el élni, biztosan eszébe jut, hogy valamit változtat az étkezésén. Tavaly az ENSZ klímajelentése is felerősítette azt az üzenetet, hogy már csak a WHO által egészségesnek tartott étrendre történő áttérés is jelentős hozadékokkal járna a környezetterhelés csökkentése tekintetében, és itt még csak az egészségünkről beszélünk. A magyar köztudatban azonban a fenntartható étkezés úgy jelenik meg, ami kötelezővé teszi a szalámiról történő lemondást. És míg valóban a vegán életmód lenne a legkevésbé környezetterhelő, azért a spektrumon még vannak közbenső lépések. Az állati eredetű kontra növényi táplálék vitán túl pedig még olyan szempontok is sokat jelenthetnek, mint a tenyésztés vagy termesztés körülményei; a szezonalitás; vagy az előállítás helyszínének közelsége. Ráadásul külön érdekesség, hogy Közép-Kelet Európának a fenntartható étkezés tekintetében még helyzeti előnye is van a nyugatabbra fekvő országokhoz képest. Ebben az adásban Köves Alexandra Benedek Zsófiával beszélget többek között otthon tenyésztett disznókról, flexitariánus diétáról és háztetőkön lévő permakultúráról…

Címfotó: Steve Jurvetson, CC

Kapcsolódó írások

  • Fenntartható mobilitás: megmentenek az elektromos autók?
    Egyéni ökológiai lábnyomunk legnagyobb részét az étkezés, a háztartási energiafelhasználás és az egyéni mobilitás adja. Ugyanakkor éppen a közlekedésben tűnik ú...
  • A másfél fokos életmód
    Most még hatalmas különbség van a jelenlegi életmódunk és a között,  amely lehetővé tenné, hogy a globális felmelegedés a megcélzott másfél fokos emelkedésen be...
  • Milyen ruha teszi az embert? – A fenntartható divatról
    Adott egy környezetszennyező, társadalmilag igazságtalan, globalizált iparág: a divatipar. Adott egy szükséglet: a ruházkodás. Metszéspontjukban kirajzolódik a ...
  • Fenntartható szubjektív jóllét
    A Zöld Egyenlőség júliusi témája a fenntartható fogyasztás. Elsőként a magyar kutatások alapján azt járja körül Köves Alexandra Csutora Máriával, a Corvinus Egy...


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.