Budapesten sok helyen baloldali önkormányzati vezetést választottak a polgárok október 13-án. Mik a lehetőségeik? Mit csinálhatnak másképpen, mint jobboldali elődeik? Mi lesz a kilakoltatásokkal? Lehet-e szociális lakásprogramot működtetni? Meg lehet-e szüntetni a korrupciót? Ki mennyire a saját pártja illetve annak a szövetségnek a polgármestere, amelyik nevében indult? Pogátsa Zoltán a november 12-i közbeszélgetésen öt új polgármestert kérdezett.

V.Naszály Márta: Az I.kerület Párbeszédes polgármestere egy zöld-baloldali polgármesternek tekinti magát egy zöld-baloldali testület élén. A legfontosabb ügy szerinte a kerületben a lakásbérleti rendszer megváltoztatása: több mint 15 éve nem volt a kerületben szociális lakásbérleti pályázat, de már folyik a szerződések átvilágítása. A polgármester asszony elmondta, hogy elődje minden egyes lakás- és üzlet-bérbeadási ügyben egyedül döntött. Valóságos hűbéri rendszer alakult így ki, ami nem csak morálisan elfogadhatatlan, de jelentős veszteséget okozott a kerületnek. Áron alul adták bérbe a felújított, műemléki lakásokat a kiválasztottaknak, az üzlethelyiségek egy része parlagon hever, vagyis nem hoz bérleti díjat az önkormányzatnak, és kevesebb a lakossági szolgáltatás is a lehetségesnél. Mostantól normatív, nem személyfüggő rendszert igyekeznek bevezetni. Senkitől semmit nem fognak elvenni csak azért, mert fideszes, de a bizottságok által megszabott kritériumrendszernek meg kell felelni.

Őrsi Gregely: Az MSZP-ből érkezett polgármester büszke arra, hogy a II. kerületben már akkor összefogtak, amikor az összefogás még nem hangzott jól. Az összefogásukban nem a helyek elosztásán ment a vita, hanem a programon. A vezetésével létrejött, ötpárti szövetség és a kerület újonnan megválasztott önkormányzati frakciója nem mögötte, hanem mellette van,így pártalapon a II. kerületi önkormányzatot sem lehet irányítani – fejtette ki álláspontját a polgármester. Bár a II. kerület nem szegény, náluk is vannak szegények, ezért a szegénység kezelésére alkalmas mintaprogramokat terveznek indítani. Őrsi szerint a kormány káros intézkedéseit az önkormányzat helyben, a lehetséges eszközökkel enyhítheti, például a pedagógusokat támogathatják mindenféle bérkiegészítéssel. Őrsi elmondta azt is, mivel megteheti a kerület, még az idén terveznek mélyszegény vidéki magyar településekkel testvérvárosi kapcsolatot létesíteni.

László Imre: A XI. kerület DK-s polgármestere,aki hat párt támogatásával győzött kifejtette – hat pártnak nem lehet megfelelni, így az első testületi ülésen megmondta, hogy aki pártháznak tekinti az ülést, az ellen keményen fel fog lépni.Szerinte mostanáig éppen az volt a probléma, hogy a polgármester elődje egy párt kinyújtott csápja volt. A legfontosabb ügy szerinte a kerület egészségügyi ellátásának biztonságosabbá tétele. Ha a kevesebb pénzből gazdálkodó XIII. kerület polgármestere, az MSZP-s Tóth József megtudta valósítani, hogy az embert állította polgármesteri munkájának középpontjába, akkor ez megcsinálható másutt is. 23 kerületből 19 esetében házi orvosok és a rendelőintézetek az önkormányzat felügyeletével, támogatásával működnek. Több pénzt kell adni, és hatékonyabbá kell tenni házi orvosi szolgáltatást és a járóbeteg szakellátást nálunk is – fejtette ki álláspontját a XI.kerület vezetője.László Imre Czeglédy Csaba alkalmazása miatt kialakult vitára válaszolva kifejtette,szerinte csak egy 3 hónapos határozott idejű megbízásról van szó,ami alapján a Czeglédy jogi iroda átvilágítja az önkormányzat által kötött korábbi szerződéseket.

Soproni Tamás: A momentumos polgármester is azt mondta, ha több oldalnak kell megfelelni, könnyebb hárítani a politikai nyomást, mintha egy pártnak kellene engedelmeskedni. Szerinte a képviselőik is mind értik, hogy nem pártérdekekről, hanem Terézvárosról van szó. Megdöbbentette, hogy amikor először bement a polgármesteri hivatalba, felsorakoztatták a portásokat a kapunál, s volt, aki meghajolt előtte. A kerület állapotáról a polgármester elmondta, míg az Andrássy úton láthatók a drága boltok, addig ha pár utcát odébb megy valaki, láthat olyan bérlakásokat, ahol a folyosó végén van csak vécé, szóval náluk is van tennivaló. Az országhoz hasonlóan a kerületben is hiányzik a szociális szemlélet, és igenis értékválasztás, hogy adnak-e a polgármesternek még 300 ezer forint juttatást, vagy a rászorulókra fordítják. Azt mondta, a szociális bérlakások mindegyike felújításra szorul, de az abban lakók nem tudják felújítani azokat önerőből.
Soproni azt is elmondta látható, hogy túlárazottnak tűnő közbeszerzések történtek a vagyonkezelőn keresztül, főleg az építőipari beruházásoknál. Törekedni fognak arra, hogy minden dokumentum kereshető formában kerüljön fel az internetre.

Pikó András: A VIII. kerületi polgármester a Momentum felkérésére indult a C8 Civilek Józsefvárosért szervezet tagjaként, és a feltétele az volt, hogy a programot először ő és a civil csapata írják meg. Pikó elmondta úgy tudtak nyerni, hogy a parlamenti választásból tanulva országos üggyé emelték Józsefváros ügyét. A kerületben is a NER rendszere működött „polipszerű csápokon keresztül szívták le a kerület forrásait a NER rendszerének fenntartására olyan konstrukciókkal, amelyeket kifejezetten erre találtak ki.” A rezsim ezen kívül is folyamatosan termelte a méreganyagot a társadalomba. Amikor megértették az emberek, hogy mi tényleg kíváncsiak vagyunk a véleményükre, sorolták az eseteket, hányszor zavarták el őket a hivatalokból anélkül, hogy rögzítették volna a bejelentésüket – ismertette a kerület közállapotát a polgármester.

A részvétlenséggel szemben részvételi működést terveznek, erre kaptak felhatalmazást – mondta.Náluk van az ország legnagyobb lakásállománya, 4600 bérlakásból 1100 üresen áll, többségük lakhatatlan, be is falazták, hogy ne tudják használni az emberek. Ezeket ki fogják nyitni, megpróbálják lakhatóvá tenni, és bővíteni is szeretnék a bérlakásállományt. A polgármester a K-Monitor szervezettel együttműködve dolgozik azon, hogy a közbeszerzések átláthatók legyenek, és a polgármester be tudjon avatkozni, ha nem megfelelően zajlanak a folyamatok.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.