Az Új Egyenlőség Piros podcast legújabb adásában Kiss Ambrus szerkesztő beszélgetett Köves Alexandra ökológiai közgazdásszal, a Budapest Corvinus Egyetem adjunktusával a Zöld Egyenlőség podcastról, az ökológiai közgazdaságtanról, a nemnövekedésről és a megkérdőjelezhetetlennek hitt dolgokról.

A Zöld Egyenlőség podcast adássorozata 30 részben, összesen 1080 percben foglalkozott azzal, hogy miért kell mást gondolni a világról. Köves Alexandra azzal indította útjára ezt a podcastsorozatot, hogy kérdőjelezzük meg a világról alkotott alapvető gondolatainkat. Ugyanis „egyre többet hallunk a klímaváltozás kapcsán arról, hogy mi a fenntartható és mi nem. Azonban sokszor úgy tűnhet, hogy nincs lehetőség a jelenlegi gazdasági paradigmák mentén valódi megoldásokról beszélni. Ezzel szinte minden ökológiai közgazdász egyetért. Radikálisan meg kell kérdőjeleznünk minden olyan alapvetést, amelyet eddig megkérdőjelezhetetlennek gondoltunk annak érdekében, hogy valódi válaszokat találjunk az ember és környezete együttélésének problémáira. És amíg hajlamosak vagyunk néha a zöld megközelítéseket szembeállítani a szociáldemokrácia gondolatiságával, addig alaposabb áttekintés után arra kell rájönnünk, hogy a környezeti és társadalmi problémákat pontosan ugyanazok a megkérdőjelezhetetlennek tartott alapvetések generálják.”

A beszélgetés során szóba került, hogy egyáltalán helyes-e színnel illetni az ökológiai közgazdaságtant, hiszen az egyenlőtlenségek kapcsán (annak a társadalmi fejlődésre gyakorolt negatív hatása miatt) többről szól a kérdés, mint környezeti politikáról vagy ökológiai fenntarthatóságról. Az ökológiai közgazdaságtan strukturális megközelítése már önmagában kihívást jelent a mainstream közgazdaságtannal szemben. Azaz a gazdaság ebben a megközelítésben a társadalom része, és a társadalom az ökológiai keretbe illik bele, ezért a társadalom és a környezet gazdasági kizsákmányolása fel sem merülhetne ezen viszonyrendszer alapján.

A beszélgetés végén Köves Alexandra elmondta, mely adások az elmúlt 30 részből a kedvencei, amelyeket azoknak ajánl, akik szeretnének gyors első benyomást kapni erről az ökológiai közgazdaságtanról – és természetesen a következő rész előzetesét se hagyhattuk ki.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.