Mostanra már a főáramban is sokan felültek a fenntarthatóság-vonatra, és akik még hisznek a piac mindenhatóságában, azt mondják, hogy a befektetéseknél kell megfogni, mikor, mire és hogyan adunk pénzt. Köves Alexandra az etikus alapokról és a felelős befektetésekről beszélget Naffa Helenával, a Corvinus Egyetem adjunktusával.

Ez az adás rendhagyó abban a tekintetben, hogy nem az ökológiai közgazdaságtan, hanem a főáram – befektetési logikán alapuló – fenntarthatósági törekvéseiről, az azokban rejlő lehetőségekről, és korlátokról beszélget Köves Alexandra Naffa Helenával, a Corvinus Egyetem adjunktusával. A vállalatok felelősségének előmozdítása érdekében jöttek létre például az etikus alapok, és ilyen célja van az úgynevezett ESG-nek, amely elvileg a pénzügyi megtérülésen felül vizsgálja a környezeti, társadalmi és szabályozási hatásokat is? Hogyan működnek ezek a befektetési alapok? Mi biztosítja, hogy itt a tényleges hatást valóban előrébb sorolják, mint a részvényesi nyereségeket? A beszélgetésből kiderül, hogy valóban lehetséges-e a piaci logikán belül átalakítani azt, hogy a vállalatok ne csak a saját haszonmaximalizálásukat tartsák szem előtt, hanem rákényszerüljenek a felelős működésre. Hogy mennyire, azt már a hallgatók maguk tudják eldönteni…

Címképünkhöz felhasználtuk Markus Spiske (Pexels) fotóját

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.