A Friedrich Ebert Stiftung Budapest és az Új Egyenlőség magazin közbeszélgetések sorozatának szeptemberi rendezvénye a Dél-Európai országok (Törökország, Görögország, Olaszország, Spanyolország) gazdasági és politikai helyzetét elemezte.

A szakértő vendégek – Stefano Bottoni történész, MTA; Bíró-Nagy András politológus, MTA, Policy Solutions, Új Egyenlőség; Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, Soproni Egyetem, Új Egyenlőség – arra keresték a választ, hogy az ezekben az országokban végbemenő kormányváltások milyen hatással lehetnek az Európai Unióra. Kelet- és Közép-Európa mellett ugyanis a kontinensnek ezen részén is erősödnek a populista válaszok a gazdasági nehézségekre és az Unió ezzel kapcsolatos politikájára.

Az utóbbi időben vészjósló hírek érkeznek Európa déli feléből. Erdogan rendszere Törökországban komolyan autoriterré vált, s az ország gazdaság is összeomlóban van. A görög válságnak annak ellenére nincs vége, hogy egy hiteltelen PR-akcióval kikiáltották azt. Az olasz bankrendszer egy lépésre áll az összeomlástól, az új radikális jobboldali kormány pedig mereven menekültellenes. Spanyolországban egy teljesen friss baloldali kormányzat próbál megküzdeni a bevándorlás és a gazdasági válság kihívásaival. A helyzet tehát egyre drámaibb a Földközi-tenger mentén. Bedönti-e a Dél-Európa az Uniót?

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.