Lehetséges-e az egyéni pszichológiai terápia a környezet megváltoztatása nélkül? Az egyik legújabb társadalomtudomány, a kritikai pszichológia szerint nem. Az Új Egyenlőség rendezvényén hatalmas érdeklődés mellett a pszichológia és kritikai pszichológia lehetőségeiről, és a két tudományág kapcsolatáról folyt a beszélgetés.

A beszélgetés résztvevői, Fáber Ágoston szociológus, K. Horváth Zsolt társadalomtörténész, Kovai Melinda szociológus, pszichológus, Vida Katalin kritikai pszichológus és Pogátsa Zoltán főszerkesztő a következő kérdésekre keresték a választ:

– Milyen terheket ró az egyénre a neoliberális kapitalizmus? Működik-e az egyénre szabott pszichológia, vagy ugyanabba a környezetbe visszakerülve ugyanazok a problémák jönnek újra elő?

– Lehetséges-e az egyéni terápia a környezet megváltoztatása nélkül? Bennünk van-e a hiba, vagy a társadalomban, amiben élünk? Miben más a kritikai pszichológia irányzata?

– Mitől tömegbetegség a depresszió és a kiégés?

– Hogyan terheli agyon az intim kapcsolatokat (a szerelmet, a házasságot, a családot) a neoliberális kapitalizmus?

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.