Az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában Rékassy Balázs orvos-egészségügyi menedzserrel beszélgetett Kiss Ambrus szerkesztő az egészségügyi rendszer reformjáról. A kormányzat bejelentett szándéka a hazai alapellátás megújítása, miközben az orvosi béremelésekről és a kettős foglalkoztatás tilalmáról is élénk vita folyik.

Nehéz politikai szempontból neuralgikusabb területet találni, mint a háziorvosi rendszer. Egyrészt a napi szintű orvos-beteg találkozások nagy száma folyamatos súrlódási pont. Azaz egy rosszul végrehajtott reform vagy éppen a reformértékű lépések hiánya politikai szempontból is azonnali károkat okoz az aktuális kormányzatnak.

A probléma pedig jelentős. A háziorvosi praxisok kb. 9%-a betöltetlen, miközben a háziorvosok kb. 50%-a nyugdíjas korú, vagy 5-10 éven belül nyugdíjas lesz. Ez növeli a területi egyenlőtlenségeket, és jól láthatóan kistelepüléseken élők jelentős hátrányt szenvednek.

 

A rendszer átalakítása szükséges, és ennek kapcsán Rékassy Balázs a praxisközösségek mellett érvelt mint lehetséges irány. Ez persze megszünteti az egy beteg-egy orvos kapcsolatot, mert a beteg a praxis közösségen belüli orvosokkal fog találkozni. Ez lehetőséget ad „non-doctor” kapcsolódási pontokra, de egyben a megszokott rendet felborítja.

A szakértő szerint általánosságban elmondható, hogy a jelen rendszer rossz hatásfokú, nem teljesíti valós célját, azaz a tömegesen előforduló krónikus betegségek megelőzése és kezelése szempontjából nem hatékony. Az alapellátásban is ellátható definitív ellátási formák száma és aránya alacsony, valójában sokszor csak szakellátásba továbbküldő és receptfelíró feladatot teljesít a háziorvos.

A beszélgetés során arról is szó volt, hogy mit jelent a COVID-19 a hazai ellátórendszer szempontjából, és mi történik, ha túlterhelődik a kórházi ellátás.

Címfotó: Pikrepo

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.