Önálló ideológia-e a zöld világnézet? Három beszélgetőtárs, három világkép, izgalmas, nagy vita az Új Egyenlőség első őszi teltházas közbeszélgetésén. Pogátsa Zoltán vendégei voltak Jávor Benedek, volt Európai Parlamenti képviselő, a Párbeszéd politikusa és Kádár Barnabás, a Momentum egyik vezető politikusa.

Három elhangzott gondolat a másfél órás vitaestből, amelynek utolsó fél órájában a közönség kérdéseire válaszoltak a vitapartnerek.

Kádár Barnabás: A Momentum azért lett liberális és nem rendszerkritikus párt, mert Magyarországon az igazi törésvonal a társadalomban nem ökológiai és elosztási kérdésekben van, hanem az Orbán-rendszer elfogadása vagy elutasítása között. Orbán rövid és középtávon jobban eltiporja liberális szabadságjogainkat, mint amennyire veszélyes a helyzet például a klímakatasztrófával kapcsolatban.

Jávor Benedek: Az ökopolitika önálló világnézet, amely se nem baloldali, se nem liberális, se nem konzervatív. Hasonlóan a baloldali ideológiához, rendszerkritikus, de a kapitalista rendszernek nem ugyanazon elemeit kritizálja. A baloldali rendszerkritikával szemben, amely a termelés növelésében és a növekvő javak igazságosabb elosztásban véli megoldhatónak a fenntartható igazságosabb társadalom létrehozását, az ökológiai rendszerkritika azt állítja, hogy nem lehet a fogyasztási igények kielégítését egy igazságosabb elosztási rendszeren keresztül teljesíteni, mert ennek a globális ökoszisztéma korlátot állít.

Pogátsa Zoltán: Az igazságosabb elosztási viszonyok és egy igazságos állam létrejötte az előfeltétele annak, hogy a zöld ökopolitika fenntarthatósági szempontjai érvényesíthetők legyenek a társadalomban. Nem érdeke a jelenlegi kapitalista rendszer döntéshozóinak (nagyvállalatoknak, oligarcháknak, foglyul ejtett államnak), hogy beruházzanak a fenntarthatóságba. Egy igazságosabb elosztási rendszeren keresztül juthatunk el oda, hogy a társadalmi többségnek a fenntarthatósággal kapcsolatos érdekei érvényesíthetők legyenek. Emiatt viszont a zöld ökopolitikának szükségszerűen baloldalinak kell lennie.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

 • Ki védi meg a tengereket a túlhalászattól?
  Halat enni egészséges, a halfogyasztás világszerte nő, de vajon ki figyel oda az üzlet és az ökológia egyensúlyára? A tengeri halászatról és a túlhalászásról Ei...
 • Ökopolitika és feminizmus: Földanya és a magvetők
  A feministák már régóta hangoztatják, hogy a természethez való viszonyunk és a nők társadalomban betöltött helyzete fájdalmasan sok átfedést mutat, így azok meg...
 • Ami az Attenborough-filmből kimaradt
  Kendernay János zöld politikus és Pogátsa Zoltán közgazdász beszélgetése az A Life On Our Planet (Egy élet a bolygónkon) című filmről. Kimaradt a kapitalizmus, ...
 • A hazai zöld gazdaság
  Az Ökopolisz Alapítvány és az Új Egyenlőség rendezvénysorozatot indított a hazai zöld gazdaság kérdéseiről. Egy-egy alkalommal a zöld gazdaságban tevékenykedő v...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.