Piros podcastunk legújabb adásában Kiss Ambrus és Pogátsa Zoltánnal a kibontakozó gazdasági válságról, annak természetéről és az alkalmazható terápiás lehetőségekről beszélgetett.

Ezekben a napokban a járvány és az ellene való küzdelem foglalkoztatja leginkább az embereket, miközben elindultak azok a gazdasági folyamatok, amelyek súlyos gazdasági válságot vetítenek előre. Ennek mélységét és milyenségét még nem tudjuk megítélni, de más lesz, mint a 2008-as válság volt.

Egy válságnak nincs ideológiája, de a válságkezelésnek van. A 2008-as gazdasági válságot, amely hitelezési válságként indult, a neoliberális gazdaságpolitika annak teljes eszközrendszerével akarta kezelni. Ennek eredménye lett a megszorítások politikája és sok országban a szociális kiadások lefaragása.

A mostani helyzet egy úgynevezett gazdasági satufékkel kezdődött, szinte egyik pillanatról a másikra szétesett a gazdasági ellátási lánc. Kína átmeneti kiesésével a beszállítói kapcsolatok szűntek meg, majd a társadalmi karantén következett, és a korlátozások meghozták a fogyasztók kiesését is. Azaz hiába működhetne a termelés, lényegében nem lehet árut venni. Pogátsa Zoltán úgy véli, hogy bár ez másfajta gazdasági válság, mint a bő tíz évvel ezelőtti, de a hitelválság még mindig fenyegethet. Azaz a válság természete folyamatosan alakul.

A válság kezelésének eszközrendszerében más technikák kezdenek körvonalazódni, mint 2008-ban. Egyrészt pénzbőség teremtésével kezdenének lépni a meghatározó országok politikai szereplői, sok helyen felvetődik az alapjövedelemhez hasonló eszközök bevezetése és a gazdasági szereplők likviditásának megerősítése is. Ebben a tekintetben a magyar kormány egyelőre kicsiket, és némely tekintetben sokkal inkább hagyományosakat lépett. Ismételten a rugalmas munkaerőpiaccal kezdett el érvelni, azaz a munka törvénykönyvét lazította fel annak érdekében, hogy könnyebb alkupozíciót teremtsen a munkáltatóknak a foglalkoztatottokkal szemben. A nem bejelentett vagy számlás dolgozókat pedig elsőként kaszálta el a válság első szele, mivel semmilyen munkajogi védelmük sem volt eddig.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.