Milyen népszerűek a szociáldemokrata értékek Magyarországon? És mennyire hitelesen képviselik őket a magyar politikai pártok? Mik a baloldali politika lehetőségei a 2018-as választások után? Ezekről a kérdésekről szólt a Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség közbeszélgetése.

Az Új Egyenlőség és a Friedrich-Ebert-Stiftung közbeszélgetések sorozatának májusi rendezvényén a szociáldemokrata politika magyarországi lehetőségeit jártuk körbe. Az erre az alkalomra készült „Szociáldemokrata értékek Magyarországon” c. Policy Solutions tanulmányt bemutató Bíró-Nagy András arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban a témákban, amelyekben a baloldal elvileg alternatívát építhetne Orbán rendszerével szemben, van lehetőség a megerősödésre, mert ezek mögött áll a többség. A fő probléma az, hogy bár a szociáldemokrata értékrend népszerű Magyarországon, ám a pártokat, amelyek zászlajukra tűzik ezeket az értékeket, a választók nem tartják elég hitelesnek ezeknek az ügyeknek a képviseletére.

A kiadvány bemutatását követően Kiss Ambrus, Unger Anna és Bíró-Nagy András, Pogátsa Zoltán moderálása mellett azt vitatták meg, hogy a baloldali ellenzék előtt milyen feladatok állnak a 2018-2022-es ciklusban. A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy szakítani kellene azzal a hagyománnyal, hogy az ellenzéki pártok választásról választásra élnek. Új gondolkodásmódra van szükség, amely a rövid távú túlélési stratégiák világából kiemeli a fejüket, és végre arra fordítja az intellektuális energiákat, hogy milyen módon lehet az alapjaitól újraépíteni a baloldali politikát Magyarországon. Az újratervezés során érdemes lehet építeni a mindennapok félelmeinek orvoslására: a létbizonytalanságtól, a kiszolgáltatottságtól való félelem, a szorongás az elszegényedés, a lecsúszás lehetősége miatt ugyanis kimagasló mértékben nyomasztja a magyar társadalmat.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOMTámogatom

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.