Kísértet járja be Amerikát, a demokratikus szocializmus kísértete. E mozgalom évtizedek homálya után lett mindent átalakító tényező. Szellemi középpontja a Jacobin magazin, amelynek alapítója, Bhaskar Sunkara, egy „kiáltványban” értelmezte a Bernie Sanderst körülvevő politikai felzúdulást.

Miért fontos, hogy egy kortárs politikai kiáltványként megírt könyv főleg történelmi fejtegetéseken keresztül építse fel érvelését? A múlt nem kincsestérkép, de a történelmi tanulságok elengedhetetlen fogódzkodót jelentenek. A reformok és intézmények használata az egyik fő stratégiai kérdés, így e recenzió gerincét is ez adja. Ennek értelmezéséhez megnézzük a Második Internacionálé politikai vitáit, a modern szociáldemokrácia hullócsillagát, François Mitterandot, majd ezek kapcsolatát Bernie Sanders politikai mozgalmával.

A baloldalnak főleg elemzése van, de hiába látjuk a pénzügyi rendszer, a makrogazdaság mozgásait, ha közben (szinte) fogalmunk sincs arról, hogyan menjünk előre. És főleg arról, hogy mi vár ránk ott. Itt kezdődik a probléma, amelyre Sunkara történelmi elemzésen keresztül próbál megoldást találni: mi a jó politikai stratégia? Hogyan történhet meg a szocializmusba való átmenet?

Történelmi leckegyűjteményként a könyv a demokratikus szocialista politika mibenlétéről szól. Sok bevezető jellegű könyv, esszé, és pamflet célja a kapitalizmus kritikáján keresztül megindokolni saját pozícióját. Ha elég ilyet olvastunk, és tudjuk, hogy a kapitalizmus rossz stb., akkor idővel a praktikus kérdések is mindinkább előtérbe kerülnek:

 

Kapcsolódó írások