„Közmunkarendszer: így nem mehet tovább” címmel írt cikket Kiss Ambrus, az Új Egyenlőség szerkesztője, amelyben kifejti, hogy a közmunka programból fakadó egyenlőtlenségek felszámolásához elkerülhetetlen a közfoglalkoztatottak bérének emelése.

Ezzel együtt azoknak, akik állami vállalatnál dolgoznak, át kell kerülniük „rendes” állományba. Azaz sem bérben, sem foglalkoztatási jogcímben nem különböztethetők meg a többi munkavállalótól.  Ezzel sok ember problémája megoldódna. A többiek, a rendszerben benne maradók számára nem tömeges, hanem az élethelyzettől függő képzéseket kell szervezni.

Továbbá ki kell mondani, hogy vannak élethelyzetek, amikor a segély, vagy járadék az egyén és a társadalom szempontjából hasznosabb, mint a kötelező közmunka. Mert ez ad lehetőséget a képzésre (akár alapkompetenciák megszerzésére), segítséget a munkakeresésre.

Az is világos, hogy a társadalomnak van egy rétege, amely berendezkedett a közmunkás-létre. Nem tud, és talán már nem is akar kitörni belőle. Számukra továbbra is elérhetővé kell tenni ezt a lehetőséget, mivel nekik ez a fontosság, a társadalmi hasznosság érzését adja.

Címfotó: Népszava

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.